Verdens første sirkulære gjenbruksplattform for skip - nytt FoUI-prosjekt får halv million i støtte
Metizoft, Axbit og Brunvoll har fått innvilget startstøtte på 500 000 kr til å forske på sirkulærøkonomi og gjenbruk av maritimt utstyr, som motorer og komponenter i fartøy.
– Lykkes vi så vil dette endre en hel bransje, sier Gry Cecilie Sydhagen, CEO i Metizoft.
Sammen med Brunvoll og Axbit og gode hjelpere fra NTNU, Green Yard Verft i Ulsteinvik og NCE iKuben, settes nå et nytt FoUi-prosjekt i gang: muligheten for å lage maritim nærings svar på FINN.no - en digital plattform for kjøp og salg av brukt utstyr i global skala.
Regionalt Forskningsfond (RFF) har nå invilget prosjektet 500 000 kr i startstøtte.
Prosjektet eies og ledes av Metizoft. Øvrig konsortium består av Axbit, Brunvoll, Green Yard og NCE iKuben. Ntnu Institutt for Industriell Økonomi og Teknologiledelse er utførende forskningsmiljø.Professor Arild Aspelund, professor Heidi C. Dreyer og førsteamanuensis Jørgen Veisdal bidrar.
Støtter opp om hverandre
– Dette er bare starten på en spennende og viktig reise. Vi håper vi kan få til et større prosjekt som bygger videre på arbeidet som gjøres nå. Bransjen trenger virkelig en endring, og med pågangsmot og samarbeid rigger vi oss for å få det til, sier Sydhagen.
Gry Cecilie Sydhagen grunnla Metizoft i 2006, med ambisjon om å gjøre den maritime industrien grønnere. Metizoft er en av verdens første og ledende konsulentselskap som leverer Inventory of Hazardous Materials (IHM) til verft, redere, leverandører og andre i maritim industri.
Bedriften har utviklet seg fra å være et grønt teknologiselskap for kartlegging av farlige materialer om bord i skip, til en allsidig leverandør av bærekraftige løsninger for hele skipets livssyklus. Selskapet har i dag over 60 ansatte, hovedkontoret i Fosnavåg, med avdelinger i Singapore og Shanghai.
Brunvoll er verdensledende aktør innen styringssystemer for skip i alle størrelser. Axbit er et internasjonalt teknologiselskap som utvikler brukervennlige programvareløsninger, med mange leveranser til maritim industi. Alle tre har deltatt i klyngen over flere år, og jobbet aktivt med omstilling og bærekraft i praksis.
Ideen oppsto i tenketanken for toppledere
FouI-prosjektet som nå har fått støtte fra RFF går ut på å utvikle en digital, global, tosidig plattform for sirkulærhandel for maritimt utstyr.
Hvorfor trengs det?
– Ulike komponenter kan selges på nytt i stedet for å bli dumpet på store skipskirkegårder. Men da må noen ha oversikt over hvilke komponenter som finnes hvor, kompetanse til å se i hvilke miljø komponentene passer i, ha oversikt over sertifiseringer og en salgsløsning som fungerer både for selger og kjøper. Det finnes initiativ som ligner i dag, men de er ikke gode nok til å løse behovene bransjen har, sier Sydhagen.
Idéen oppsto og ble utviklet på møteplasser i regi av NCE iKuben. Gabriele Jünge, leder for FoUI i klyngen, forteller kimen til prosjektet oppsto etter en presentasjon om bærekraftig forretningsmodellering i tenketanken for toppledere.
–Etter det kjørte vi en workshop med Metizoft hvor vi ble bedre kjent og identifiserte potensielle bærekraftige initiativer. Vi foreslo å rigge til et forskningsprosjekt for å få svar på noen av utfordringene, og Gry tente på ideen, sier Jünge.
– Den teknologiske innovasjonshøyden i prosjektet er betydelig. Per i dag foregår en svært begrenset handel og gjenbruk av maritimt utstyr på tvers av verdikjeden, og da gjennom ugunstige horisontale B2C plattformer som Finn.no og Facebook, som ikke er egnet hverken til bedriftstransaksjoner eller miljøsertifiseringer. Disse har heller ikke tilstrekkelig omdømme i industrien til å kunne skape en betydelig og varing overgang til sirkulære forretningsmodeller, fortsetter FoUI-lederen.
Så ble det trekt i tråder i nettverket. NCE iKuben inviterte inn Brunvoll som allerede var i gang med bærekraftig forretningsmodellering, og forskere fra Ntnu. Metizoft inviterte inn GreenYard Kleven og Axbit.
Les “Brunvoll og Hycast fullført nytt løp om bærekraftige forretningsmodeller” (ikuben.no)
– Vår rolle var å bidra til å utvikle ideen og spisse den inn mot RFF sin utlysning. At vi nå får støtte til å starte er selvfølgelig stas, sier Jünge.
Kan skape nye arbeidsplasser
Realisering av prosjektresultatet kan potensielt skape arbeidsplasser hos Metizoft (Fosnavåg) og hos samarbeidspartnerne Axbit og Brunvoll (Ålesund, Molde, Volda, Dalen) og Green Yard Kleven (Ulsteinvik). På sikt kan hele den maritime klyngen på Sunnmøre få økt eller sikret verdiskaping gjennom å operere i en mer sirkulær økonomi. Dette vil i løpet av 2023 også bli et formelt krav i forbindeles med EU Taxonomy Regulation.
Verdien av ståpåvilje
Det er ikke alt som går på første forsøk. Første søknad til RFF ble avslått.
– Man må ikke gi opp. Gode prosjektideer får nei, fordi det er rett og slett for mange gode prosjekter. Ikke fordi prosjektet er dårlig, sier FoUI-leder Jünge.
Lederne i klyngevirksomhetene kjennetegnes ved at de har vært gjennom krevende farvann før, men det er alltid styrke i felleskap. Klyngen bidrar med praktisk bistand i FoUI-prosesser, i tillegg til å lage arenaer for kunnskap om den mentale omstillingen som kreves for å kunne klare det grønne skiftet.
Les mer
Vil du vite mer?
Kontakt