Skandinavias største forskningsinstitutt åpner kontor i Molde - og blir deltager i NCE iKuben

Fra venstre: daglig leder i NCE iKuben Konrad Lillevevang og forsker i SINTEF Erlend Grytly Tveten i den nyåpnede industri 4.0-laben.

Fra venstre: daglig leder i NCE iKuben Konrad Lillevevang og forsker i SINTEF Erlend Grytly Tveten i den nyåpnede industri 4.0-laben.

SINTEF har flyttet inn i Kunnskapsparken i Molde, og skal samarbeide tett med NCE iKuben.

Daglig leder, Konrad Lillevevang, i NCE iKuben, sier det er en styrke å få SINTEF enda tettere på.

– Vårt oppdrag er å hjelpe deltakerne våre med omstilling gjennom fokus på forretningsutvikling, bærekraft og digitalisering. For å øke konkurransekraften i framtiden står forskning og utvikling sentralt. Vi håper det blir enda flere FoUi-prosjekter hos våre deltagerbedrifter framover nå som vi knytter tettere kontakt med et av Skandinavias ledende forskningsmiljø, sier han.

Bidra til grønn omstilling

Forsker Erlend Grytli Tveten representerer det nyopprettede Molde-kontoret, lokalisert i samme etasje som iKubens hovedkontor. Han har doktorgrad i fysikk fra NTNU, spesiell interesse for fornybar energi, digitalisering og bærekraftig nullutslippsteknologi, og bakgrunn fra SINTEF Energi i Trondheim.

– Jeg ønsker å bidra til grønn omstilling i regionen gjennom enda flere forsknings- og innovasjonsprosjekter, og ser fram til å jobbe med iKubens deltakere. Hvis vi lykkes med satsingen så kan kanskje Molde-kontoret vokse seg større på sikt, sier han.

Skandinavias største uavhengige forskningsinstitutt

– Når vi nå utvider vår regionale satsning med eget kontor nord for Romsdalsfjorden er det for å komme tettere på næringslivet i Molde og Kristiansund, samtidig som vi ser hele fylket som ett når vi bygger opp forskningskompetanse i regionen, sier Henning Borgen, administrerende direktør i SINTEF Ålesund.

Stiftelsen SINTEF er en ideell organisasjon som er Skandinavias største uavhengige forskningsinstitutt. Med tradisjonelt sterke bånd til forskningsmiljøene rundt NTNU i Trondheim har SINTEF de senere åra også løftet regional tilstedeværelse som del av sin kjernevirksomhet. SINTEF etablerte et regionalt selskap i Ålesund i 2017 for å komme tett på regional havromsbasert industri, og har i dag ni ansatte.

– Tiden er nå inne for å utvide tilstedeværelsen til også å omfatte nordfylket, med mål om å være foretrukken forsknings- og innovasjonspartner for et bredt næringsliv også på Nordmøre og i Romsdal. I første omgang vil vi være en aktiv deltaker i kompetansemiljøet rundt NCE iKuben og Kunnskapsparken i Molde, forsetter direktøren.

Regional tilstedeværelse i industritungt fylke

– Møre og Romsdal er et industritungt fylke med høy tetthet av gode idéer, innovasjon og lokal verdiskaping ved fjord, fjell og langs en lang kyst. Tradisjonelt har maritim industri og havbruk vært spesielt viktig for regionen, men de siste åra har man også sett mange nye initiativ innen blant annet IT/digitalisering, bærekraftig omstilling og energi-feltet. Denne utviklingen vil SINTEF være med og løfte gjennom økt tilstedeværelse, kompetanse og støtte innen forskning og innovasjon også for det varierte næringslivet nord for Romsdalsfjorden, sier Erlend Grytli Tveten.

– I Møre og Romsdal har vi ambisjoner om å se fylket som ett når vi vokser videre, og løfte fram regionale fagmiljø samtidig som vi opprettholder tette bånd til Norges og Europas ekspertise innen teknologi og innovasjon. I tillegg til å jobbe for økt forskning og innovasjon regionalt ønsker vi også å dra med oss næringsliv, organisasjoner og offentlige aktører inn på den internasjonale arenaen gjennom en økt satsing på EU-prosjekter i Horizon Europe, avslutter SINTEF-forskeren.

Initiativet støttes av SINTEF Energi – hvor Erlend har jobbet siden 2017 – og interesseområdene innen fornybar energi, nullutslippsløsninger og bærekraftig energiteknologi vil han ta med seg inn i stillingen i Kunnskapsparken i Molde.