Til topps med tenketank for unge

Tenketank for unge jobber med konkrete planer knyttet til næringslivet og operasjonalisering av bærekraft. Topptur til Røsethornet var en naturlig del av programmet.

Fra venstre: Rita Nerland (Axbit), Hedda  Nordby Krogstad (Brunvoll),  Marte Vågen (Omya Hustadmarmor), Kristine  Klungerbo (Axess), Lasse Kristiansen (M&R fylkeskommune), Christian  Strømmen (NCE iKuben), Jon  Halfdanarson (Møreforsking), …

Fra venstre: Rita Nerland (Axbit), Hedda Nordby Krogstad (Brunvoll), Marte Vågen (Omya Hustadmarmor), Kristine Klungerbo (Axess), Lasse Kristiansen (M&R fylkeskommune), Christian Strømmen (NCE iKuben), Jon Halfdanarson (Møreforsking), Martin Øvsthus Christensen (Hycast)

Rita Nerland, løsningsarkitekt i Axbit.

Rita Nerland, løsningsarkitekt i Axbit.

Etter å ha fått nye deltagere i 2020 er nå 13 ansatte under 35 år med i TenkiKuben. Målet er å utfordre og samle tankene for de som utgjør fremtidens påvirkere og ledere. Dette er en faglig ressurssterk gruppe der refleksjon, idémyldring, bærekraft og samfunnsansvar står sentralt.

I september møttes de til fagsamling, og da var det naturlig å inkludere en topptur til Røsethornet.

– Veldig kjekt å møte gjengen ansikt-til-ansikt, etter mange videomøter, sier løsningsarkitekt i Axbit, Rita Nerland.

Hun er en av de nyeste tilskuddene i tenketanken, og ser fram til høstens aktiviteter.

To tanker møtes

NCE iKubens tenketank for unge

Tenketanken skal stimulere til langsiktig, kreativ tenkning og være en arena der globale megatrender som digitalisering/muliggjørende teknologier, bærekraft/sirkulær økonomi, klima og miljø, blir satt på dagsorden.

Formålet til tenketanken er å generere ny tenkning og stille spørsmål/utfordre deltakervirksomhetene på temaer som er viktige for fremtidig konkurransekraft.

Mot slutten av året skal klyngens tenketank for toppledere møte tenketanken for unge og utveksle erfaringer og diskutere.

– Både Hilde og Liv-Hege snakker så fremoverlent om bærekraft og viktigheten av å sette seg hårete mål og få det inn i alle bedrifter. Dette gir guts og inspirasjon som jeg tar med tilbake til arbeidsplassen. Jeg gleder meg til aktivitetene utover høsten, spesielt samlingen der de to tenketankene skal møtes. Det virker som iKuben har store forventninger til denne samlingen, og det gjør at vi føler oss viktige, sier Nerland.

Rita Nerland har også blogget om å bli deltager:

Erfaringer fra NCE iKuben sin tenketank for unge (axbit.no/blogg)

Første år i TenkiKuben gjennomført

Liv-Hege Seglsten, prosjektleder for tenketanken, rapporterer om en svært oppegående gjeng. På programmet sto blant annet nye måter å løse problemer, hvordan broer kan bygges mellom fagfelt og folk, og koble sammen endringsagenter - med et særlig blikk på å ta vare på havet.

Hvordan har utviklingen vært siden starten for ett år siden?

– Medlemmene har helt klart tilegnet seg mye kunnskap og forståelse av dynamikker i næringslivet i forhold til å skape endringer i eksisterende næringsliv. Forståelse for at det å legg til rette for innovasjon er en forutsetning for å lykkes. Hvilke type lederskap som behøves frem mot 2030 og hva som kan være barrierer og drivere for vekst, ikke minst når det kommer til begreper som beskriver vekst. Våre mentale modeller for vekst fra forrige århundret er utdatert og utilstrekkelige for dette århundret. Jeg ser at medlemmene har blitt flinkere til å stille gode spørsmål rundt det strategiske arbeidet til bedriftene i regionen. De har fått mer kunnskap og er blitt dyktige til å gjøre egne analyser og komme med gode råd og innspill, sier Seglsten.

2020 er et krevende år. Merker du noen forskjell i hvordan tenketanken for unge opplever utfordringene med pandemi og naturødeleggelser sammenlignet med den eldre garde? 

– Jeg tror de unge bedre ser og forstår sammenhengen. Det tror jeg handler om at de opplever risiko rundt dette mer reelt. Og har en større tiltro til kunnskap og forskning. Deres utdanning er av nyere dato og mer relevant. Forskning viser at de unge også er mer opptatt av klimarisiko. Jeg tror det sammenfaller med utfordringer knyttet til korona, sier Seglsten.

Fremtidens næringsliv rigges nå

Daglig leder i NCE iKuben, Hilde Aspås, ser med glede på utviklingen i tenketanken.

– For meg er det åpenbart at vi ikke kan bruke det samme tankesettet som skapte problemene vi nå har, til å løse dem. Tenketankene er en arena for å lære, øve og teste, og vi er svært glade for å se så lovende resultater hos deltagerne etter såpass kort tid. Når våre to tenketanker - for unge og toppledere - møtes i desember, ligger det an til å bli mange svært interessante samtaler om hvordan vi rigger næringslivet fremover, avslutter Aspås.

Fra  venstre: Rita Nerland (Axbit), Marte Vågen (Omya Hustadmarmor), Jon  Halfdanarson (Møreforsking), Hedda Nordby Krogstad (Brunvoll), Martin  Øvsthus Christensen (Hycast), Lasse Kristiansen (M&R fylkeskommune),  Liv-Hege Seglsten, Kristine Kl…

Fra venstre: Rita Nerland (Axbit), Marte Vågen (Omya Hustadmarmor), Jon Halfdanarson (Møreforsking), Hedda Nordby Krogstad (Brunvoll), Martin Øvsthus Christensen (Hycast), Lasse Kristiansen (M&R fylkeskommune), Liv-Hege Seglsten, Kristine Klungerbo (Axess) og Christian Strømmen (iKuben).

Unge-ledere-ikuben-fjell-2020
Fra venstre: Jon Halfdanarson  (Møreforsking), Lasse Kristiansen (M&R fylkeskommune), Christian  Strømmen (NCE iKuben), Martin Øvsthus Christensen (Hycast), Marte Vågen  (Omya Hustadmarmor), Kristine Klungerbo  (Axess), Hedda Nordby Krogstad (Br…

Fra venstre: Jon Halfdanarson (Møreforsking), Lasse Kristiansen (M&R fylkeskommune), Christian Strømmen (NCE iKuben), Martin Øvsthus Christensen (Hycast), Marte Vågen (Omya Hustadmarmor), Kristine Klungerbo (Axess), Hedda Nordby Krogstad (Brunvoll), Rita Nerland (Axbit)

Kristine Klungerbo (Axess) på toppen.

Kristine Klungerbo (Axess) på toppen.