Astero, Brunvoll og Prodtex sikrer norske arbeidsplasser med hjelp av robot
Publisert 19. oktober 2020
Astero, Brunvoll og Prodtex fant sammen en ny løsning som forhindret å sette produksjon til utlandet.
Ble utfordret på pris
Astero er en arbeid og inkluderingsbedrift med 110 ansatte fordelt på mekanisk skreddersøm og yrkeskvalifisering. Over flere år har de hatt et fast samarbeid med Brunvoll om prefabrikering av stålplater til sveising av oljetanker.
– Vi ble utfordret av Brunvoll på å lage oljetanker for deres hydraulikksystemer på en mer effektiv måte. De ville flytte produksjonen utenlands til et lavkostland. Parallelt hadde vi allerede store diskusjoner på gang om automatisering. Ved hjelp av en sveiserobot celle så klarer vi å møte kravene til produksjonskostnader til Brunvoll, samtidig som vi leverer lønnsomt til samme kost for Brunvoll, uten å nedbemanne, sier Per Olav Myrstad, administrerende direktør i Astero.
– Vi ønsket å tilknytte oss en partner som er i stand til på en trygg og forutsigbar måte greier å levere en robotcelle, greie å bistå i opplæring i 3D-tegning, fysisk bistå i redesign av eksisterende tegningsunderlag fra kunder for å forbedre og tilrettelegge produktene for robotsveising, installere og igangkjøre cellen. For oss så var det aldri aktuelt å kjøpe en robot uten disse tilleggstjenestene. For Astero er dette en større satsing med dyptgripende implikasjoner i hele vår tilvirkning innenfor mekanisk skreddersøm, sier Myrstad.
Astero har investert betydelig i moderne skjæreutstyr og med sveiseroboten på plass så vil anlegget sikre en rasjonell og effektiv produksjon.
– Vårt mål er ikke mindre en å gjenopprette regionens konkurransekraft på stålstrukturer – og på den måten starte jobben med å hente hjem igjen arbeidet som de siste årene har blitt flyttet til lavkostland. Det er ikke mulig med lav grad av automatisering. Robotsveising er viktig for Astero, både for produktivitetens skyld og fordi vi har behov for ansatte med den typen kompetanse, fortsetter Myrstad.
Med volum fra Brunvoll og Bussbygg satte de i gang, og har møtt tekniske og kostnadsmessige krav fra kundene. Sveiserobot vil gi positive ringvirkninger i resten av Astero’s drift.
– En fantastisk glede å gjøre dette sammen med de to største kundene våre! Vi får nå også mye mer arbeid inn i det øvrige anlegget, og vi får fylt opp fabrikken på andre områder, som er viktig for oss. Vi får også en del ledig kapasitet med roboten, så nå går vi ut i markedet og kan effektivisere for lokale kunder og ta hjem oppdrag fra utlandet, sier Myrstad.
– Vi er heldige og vi setter utrolig stor pris på våre kunder. Vi har krevende kunder, kunder som driver oss fremover og som setter krav. Begge har vært tydelig på de ser for seg at Astero som leverandør må videreutvikle seg og ta i bruk siste kjente produksjonsteknologi for sikre konkurransekraft i fremtiden. Det er i slike relasjoner en skaper konkurransekraft, og vi har sammen jobbet tett for å videreutvikle design og tilrettelegge for å kunne effektivt bruke cellen.
Her har altså lokale partnere har gått sammen og snudd om på forsyningskjeden.
Digital tvilling på Sunnmøre
Prodtex leverer design, produksjonstegninger, installasjon og selve roboten. Cellen er i ferd med å bli montert opp og satt i drift.
– Vi ble raskt enige om at vi skulle utvikle en digital tvilling av en sveise-celle som kunne være egnet for det produksjonsvolumet Astero har. I denne tvillingen programmerer vi inn produkter fra Brunvoll og Bussbygg og simulerte prosesstider, sier Sigbjørn Nordstrand, direktør i Prodtex.
Utviklingen av cellen startet med design av en digital tvilling. Den digitale tvillingen gav i neste rekke grunnlag for en spesifikasjon av en robotcelle, komplett utstyrt med to sveiseroboter montert på en 13 meter lang vegghengt skinne, og to manipulatorer for håndtering av konstruksjoner. Robotcellen vil bli offline-programmert, og i oppstartsperioden vil dette kunne gjøres fra Prodtex sitt kontor i Ulsteinvik.
– Vi vil jobbe sammen helt frem til kunden får sitt ferdige produkt og at cellen leverer på både kvalitet og effektivitet - samt at Astero sine operatører og ingeniører er i stand til selv å designe og produsere uten support. Vi har også flere nye utviklingsprosjekter på gang sammen, som vi ønsker å starte på nå, som vil strekke seg noe frem i tid, fortsetter Nordstrand.
Gode ringvirkninger for regionen og næringen som helhet
Astero, Brunvoll og Prodtex er alle deltagere i NCE iKuben. Digitalisering, bærekraft og omstilling er punkter for diskusjon og læring i klyngen.
– iKuben er litt rundkjøringa, det er der vi møttes og blitt kjent med hverandre. Vi kjenner jo samarbeidspartnere våre godt, men det er viktig med faglig påfyll, guts og å utvikle relasjoner, forteller Myrstad.
Å innse at alle bedrifter har et praktisk ansvar ut over akkurat sin del i verdikjeden er viktig, fortsetter han.
– Du kan aldri bli god i noe du ikke ser eller opplever - du må gjøre ting sjøl for å bli god, ikke bare middels. Du kan ikke bare tegne, levere fra deg og tenke du er ferdig. Du må ha helhetsforståelse. Forståelsen av hverandre og muligheten til å se nettverkseffektene er viktig, vi er større sammen enn hver for oss. Vi i Astero er veldig små i den store sammenhengen, mens Brunvoll for eksempel, er store. Synergien mellom oss er del av en større struktur. Spiralen må gå oppover, ikke nedover. Klarer vi det, kan vi ta tilbake markedet, sier Myrstad.
Knut Ola Tverdal, Chief Operations Officer i Brunvoll, ser også investering i robotteknologi i et større bilde og mener dette løftet er avgjørende for næringslivet.
– Vi har veldig tro på å investere i robotteknologi. For å kunne produsere kostnadseffektivt i Norge må man ta i bruk ny teknologi som automatisering og robotisering. Gjennom å effektivisere sin produksjon blir Astero mer konkurransedyktig, noe som også gjør Brunvoll mer konkurransedyktig. Vi er veldig glad for at lokale bedrifter investerer i automatisering og robotteknologi. Det skaper et større lokalt fagmiljø som styrker konkurransekraften og det bedrer situasjonen til alle. Vi har bare positivt å si om dette og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Knut Ola Tverdal, Chief Operations Officer i Brunvoll.
Likte du denne artikellen? Vi setter pris på om du deler den med nettverkene dine.