Trener for økt innovasjon - Norwegian Smart Care Cluster med digitalt innovasjonsløft
Norwegian Smart Care Cluster er første klynge til å gjennomføre et “tren treneren”-kurs i Design Thinking. Protomore kunnskapspark har fasilitert i regi av NCE iKuben.
Kursrekken “Innovasjon ved Design Thinking” er heldigital og er støttet av ekstraordinære bevilgninger for omstilling i forbindelse med koronasituasjonen. Målet er å løfte den nasjonale innovasjonskompetansen.
Nå har første klynge, Norwegian Smart Care Cluster (NSCC), gjennomført programmet.
Arild Kristensen, daglig leder i NSCC, betegner kurset som en nyttig og lærerik prosess på flere nivå:
– Design thinking-metodikken viser en vei som er relevant for tjenesteutviklingen vår. Design thinking på systemnivå var interessant for vårt case. Vi lærte å korrigere egne og oppfatninger. Og ikke minst er det nyttig å lære av andre fasilitatorer, og å ha med seg brukerfokus inn i utviklingen av klyngesamarbeid og vår egen testlab, sier Kristensen.
– Som en av deltagerne sa: “alene skjer det ingenting”. Det er i møtene mellom mennesker at magien skjer, sier Kristensen.
15 deltakere fra NSCC administrasjon, klyngebedrifter og samarbeidspartnere deltok i kurset.
Trener treneren for økt innovasjon
– I denne omgangen har NSCC lagt vekt på å “trene treneren”, sier Ragna Brenne Bjerkeset, prosessleder i ProtoMore.
– Målet har vært å lære deltakerne metodikken Design Thinking slik at de igjen kan trene og lære videre i klyngen og i egen arbeidssituasjon, fortsetter hun.
NSCC er en nasjonal og internasjonal samarbeidsarena for over 210 samarbeidspartnere, hvorav 160 er bedrifter, og resten er offentlige aktører, FoU-institusjoner og finansaktører. De fokuserer på omstilling, innovasjon, forskning, kommersialisering og internasjonalisering av produkter og tjenester innen digital helse og velferdsteknologi.
NSCC har egen testlab og mye aktivitet i klyngen.
Hvordan lage en bærekraftig forretningsmodell
Som bonus fikk NSCC jobbe med en konkret utfordring som case i løpet av kurset. De tok utgangspunkt i den reelle problemstillingen: Hvordan skal klyngen rigge seg så de står støtt når det nasjonale klyngeprogrammet avsluttes i 2024?
Nå må klyngen finne en bærekraftig modell for videre drift.
Dette var spørsmålene vi jobbet med:
Hvordan oppnår klyngen en bærekraftig forretningsmodell og en attraktiv tjenesteportefølje som gir inntektsgrunnlag for fremtiden?
Og hvordan kan vi digitalisere våre aktiviteter knyttet til nettverk, samhandling og kunnskap uten å redusere verdien for våre medlemmer?
Med en fragmentert medlemsmasse spredt over inn- og utland, har NSCC behov for å digitalisere og legge enda bedre til rette for samarbeid og kunnskapsdeling uten å møtes fysisk.
– Dette har vært et spennende, krevende og givende prosjekt. Vi har blitt utfordret, fått korte tidsfrister, kjent på frustrasjon og mestring. Innovasjonsprosesser er som regel krevende, og når vi i tillegg har måttet gjennomføre alt digitalt har vi virkelig fått kjørt oss. Vi er fornøyde med resultatet og ser fram til å ta metodikken i bruk, sier Kristensen.
I løpet av 4 samlinger har de vært gjennom et kursprogram som har lagt vekt på blant annet
Empati og kundeinnsikt
Påvirkere i ulike økosystem
Sirkulærøkonomi og verdiskapning i en bærekraftig kontekst
Verdien av tverrfaglighet
Prototyping
Forretningsmodellering
Taktskifte i helsesektoren
Målet for NSCC er å bygge norsk helseindustri gjennom å fremme bærekraftige løsninger som gir et bedre liv for brukerne, samt kostnadseffektive og kvalitetssikrede leveranser av helse- og omsorgstjenester.
Hvordan passer Design Thinking-metodikk inn i denne sammenhengen?
– Å finne nye måter å levere helsetjenester på er avgjørende for en bærekraftig helse- og omsorgssektor i fremtiden. Vi mangler ikke nyskapende ideer og løsninger, men reisen fra idé til marked er krevende, sier Kristensen.
Fra fysisk til digital
Hva har erfaringene vært med å flytte prosessen til digitale flater og videomøter med såpass mange deltagere?
– Vi gjorde oss flere viktige erfaringer i gjennomføringen, sier Bjerkeset.
– Som fasilitator kreves det ekstra årvåkenhet med tanke på gruppedynamikk, og at alle får komme til orde når vi ikke kan lese kroppsspråk og stemning på samme måte som når vi er i samlet i samme rom.
ProtoMore laget et eget “live studio” der teknikken og ulike digitale verktøy var på plass før kursstart.
– Nå har første klynge gjennomført, og vi har samlet inn tilbakemeldinger. De har vi brukt til å justere opplegget for de andre klyngene som skal gjennom programmet, avslutter Bjerkeset.
Les mer
Health tech sector sees international interest (smartcarecluster.no)
Del gjerne denne saken med nettverket ditt.