Salmon Evolution forsker på eget klimaavtrykk

Publisert 31. mai 2021

Salmon Evolution og Møreforsking, begge deltagere i NCE iKuben, har gjennomført en livssyklusanalyse (Life Cycle Analysis - LCA) som beskriver klimafotavtrykket for oppdrettsanlegget på land. 

Resultatene viser at landbasert lakseproduksjon med gjennomstrømningsteknologi har et meget konkurransedyktig karbonavtrykk. 

Oppstart av flunkendes nytt, mer bærekraftig oppdrettsanlegg på land

Salmon Evolution bygger ett av av Europas største oppdrettsanlegg på land på Harøy i Romsdal, med mål om årlig kapasitet på 36 000 tonn. 

(Saken fortsetter etter bildet)

Storskala lakseoppdrett på land med gjennomstrømningsteknologi skiller seg fra tradisjonell oppdrett i merder i fjorder, og Salmon Evolutions ambisjon er å produsere laks på mest mulig bærekraftig måte. 

Forskere leverte verktøy som gir innsikt

Møreforsking, ved Jon Halfdanarson og Nina Pereira Kvadsheim, har bidratt med en livssyklusanalyse der de viktigste innsatsfaktorene er regnet med. Det inkluderer blant annet materialer og energiforbruk. 

Leveransen i prosjektet var blant annet et verktøy som kan brukes til å vurdere ulike parametere. Slik kan Salmon Evolution se hvordan ulike justeringer slår ut på det totale karbonavtrykk. Verktøyet gir også grunnlag for fortsatt oppdatering og mer detaljerte analyser fremover.

(Saken fortsetter etter bildet)

Håkon A. Berg, CEO i Salmon Evolution.

Håkon A. Berg, CEO i Salmon Evolution.

-  Gjennom dette prosjektet har vi fått demonstrert et verktøy som gjør at vi enklere kan skaffe oss oversikt over vårt eget klimafotavtrykk, og hvilke forhold som påvirker dette. Dette verktøyet vurderer vi å videreutvikle og bruke når vi stadig strekker oss etter å produsere og forsyne markedet med laks på mest mulig bærekraftig vis, sier Håkon A. Berg, CEO i Salmon Evolution. 

Tett tilknytning til klyngen

Forskningsprosjektet har tett tilknytning til kompetansehevingen og FoU-satsingen i klyngen. Idéen til prosjektet kom fra Liv-Hege Seglsten, prosjektleder for tenketanken for unge ledere, der Halfdanarson også deltar. Nina Pereira Kvadsheim, doktorgradskandidat i sirkulærøkonomi, deltok i forskningsprosjektet og er nå ansatt i iKuben som prosjektleder. Salmon Evolution er også aktiv deltager i klyngen. 

Bærekraft, klimaavtrykk og LCA er fokusområder i klyngen og i deltagervirksomhetene.

– Bærekraftsinitiativ og bevisstgjøring i oppstart av nye virksomheter er bra. At Salmon Evolution allokerte tid og ressurser for forskningsprosjekt i denne fasen er flott! Det har vært spennende å få lov til å komme inn i en nyoppstartet bedrift som er så fremoverlent, og å jobbe på denne måten, sier Halfdanarson. 

Forskningsprosjektet er et MobiliseringsProsjekt (såkalt MobPro) finansiert av Møre og Romsdal Fylkeskommune, og ble gjennomført våren 2020.

Les mer om prosjektet

Salmon Evolution kartlegger eget klimavtrykk (salmonevolution.no)

Vi har kartlagt klimaavtrykket for landbasert lakseoppdrett (Moreforsk.no)

Hjelp til å dra i gang forsking- utvikling- og innovasjonsprosjekt

NCE iKuben hjelper deltagervirksomheter med å avklare idéer og kobler sammen bedrifter og forskingsmiljø. 

Kontakt FoUI-leder Gabriele Hofinger Jünge   

 
Skjermbilde 2021-06-01 kl. 09.33.59.png
AkademiaMarit Letnes