Unikt samarbeid: Identifiserer søppel i havet med droner - får drahjelp fra klyngen

Nivero vil gjøre rydding av søppel i havet til bærekraftig business, og får drahjelp fra tenketanken for unge og endringsagenter i NCE iKubens nye partnerskap med The Ocean Opportunities Lab.

Samlet i innovasjonslaben (fra venstre): Vebjørn Heggdal, daglig leder Nivero, Kristoffer J. Zieba, dataanalytiker og forsker Nivero, Kathrine Kirkevaag, prosjektleder Bølgen og Mepex og Frode Erlandsen daglig leder i Romsdal Interkommunale Renovasjonsselskap IKS.

Samlet i innovasjonslaben (fra venstre): Vebjørn Heggdal, daglig leder Nivero, Kristoffer J. Zieba, dataanalytiker og forsker Nivero, Kathrine Kirkevaag, prosjektleder Bølgen og Mepex og Frode Erlandsen daglig leder i Romsdal Interkommunale Renovasjonsselskap IKS.

Publisert 3. september 2021

Nivero er et  teknologiselskap som legger FNs bærekraftsmål som grunnstein for hele virksomheten. Siden starten i 2020 har de i dag 7 ansatte, og ble deltagere i klyngen fra nærmest dag én som virksomhet. Én av prosjektene deres er å rydde havet for søppel ved hjelp av kunstig intelligens/AI, og nå får de drahjelp fra klyngen i utviklingen.

SEAPLAN er et forprosjekt Nivero utvikler med støtte fra Forskningsrådet.  Det består av undervannsdroner og algoritmer for sanntidsdeteksjon av avfall på havbunn. Pilotprosjektet har vært en suksess. Ved hjelp av droner samles data fra norske fjorder, og ved å benytte moderne dataanalyse sammen med annen tilgjengelig data for å bedre predikere hvor det legger seg ansamlinger av avfall, med høy nøyaktighet.

Verdifull drahjelp fra kunnskapsrike endringsagenter

I juni var SEAPLAN case-studie i en workshop med fokus på bærekraftige forretningsmodeller i regi av tenketanken for unge (TTU)

Internasjonale og nasjonale endringsagenter, aktører og interessenter ga innspill til hvordan Seaplan-prosjektet og forretningsmodellen til Nivero kan utvikles videre. Flere av disse ble koblet gjennom klyngens nye partnerskap med TOOL (The Ocean Opportunities Lab),

Daglig leder Vebjørn Heggdal var svært fornøyd etter den første samlingen.

– Dette var utrolig innsiktsfullt for oss! Vi er svært takknemlige for at så mange ble med å tenke forretningsmodeller og sirkulærøkonomi på prosjektet vårt, sier Heggdal.

– Den samlede kompetansen i denne samlingen var på høyt internasjonalt nivå, sier prosjektleder for tenketanken, Liv-Hege Seglsten.

– At internasjonale tungvektere som Liane Thompson fra Aqua AI prioriterer å delta på dette viser at SEAPLAN er et svært lovende prosjekt med globalt potensiale, sier Seglsten.

Les mer om Aqua AI og robotfisk med kunstig intelligens.

Tenketanken for unge hjelper deltagervirksomheten Nivero med bærekraftig forretningsmodellering. Fra venstre: Liv-Hege Seglsten, Per Solibakke, Kristin Hansen og Hedda Nordby Krogstad.

Tenketanken for unge hjelper deltagervirksomheten Nivero med bærekraftig forretningsmodellering.
Fra venstre: Liv-Hege Seglsten, Per Solibakke, Kristin Hansen og Hedda Nordby Krogstad.

Teknologien funker - hva nå?

Kristoffer Jan Zieba, ingeniør og dataanalytiker i Nivero, presenterte metodikken og de tekniske valgene som lå bak SEAPLAN-løsningen, og muligheter teknologien gir i fremtiden.

(saken fortsetter etter videoen)

Teknologien finnes. Nå er spørsmålet: hvem er de mest bærekraftige kundene? Hvilke faktorer påvirker produktutviklingen? Hvem kan være strategiske samarbeidspartnere? Hva er verdien og hvordan avdekker vi den?

Fra søppel til sirkulær økonomi

Kathrine Kirkevaag er prosjektleder for næringsliv i Mepex Consult  -  med spisskompetanse innenfor avfall og gjenvinning, og leder for prosjektet Bølgen. Bølgen er et toårig prosjekt med tilskudd fra Miljødirektoratet, i samarbeid med Hold Norge Norge Rent, Oslofjorden Friluftsråd, Infinitum og Grønt Punkt Norge. Målet med dette prosjektet er å forebygge forsøpling fra forbrukeravfall. Gjennom en femtrinnsprosess hjelper de næringslivet med å sette i verk tiltak for å redusere forsøpling fra forbrukerprodukter.

Mepex leder også et samarbeidsprosjekt for å øke bruken av resirkulert plast ved hjelp av offentlige anskaffelser.

– Vi ser en positiv endring i etterspørsel etter resirkulert plast innen næringsliv, industri og konsummarkedet. Kunder ønsker produkter i resirkulert plast, og næringslivet og industrien kommer med nye løsninger for materialgjenvinning, og det er positivt, sier Kirkevaag.

Mulig match på delbare data

Kirkevaag presenterte funn fra prosjektet “Et dypdykk i plasthavet”. Målet er å dokumentere sammensetning av marint avfall fra ryddeaksjoner langs hele kysten.

Og det viste seg at denne dokumentasjonen kan fungere som et datasett Nivero kan bruke når de skal utvikle den kunstige intelligensen i SEAPLAN ytterligere.

– En kjempebra dag her i innovasjonslaben! Veldig spennende metodikk, kunnskapsrike folk, og et ekstra heldig sammentreff hvis det viser seg at Nivero kan ta i bruk vårt datasett for å detektere raskere og nøyaktigere ulike typer avfall i havet, særlig innen plast, sier Kirkevaag.

Internasjonalt anerkjent metodikk

Metodikken for bærekraftige forretningsmodeller er utviklet hos University of Cambridge. NCE iKuben fasiliterer workshoper med særlig fokus på sirkulærøkonomiske prinsipper. 

Det en tverrfaglig prosess hvor man utvikler innsikt i hvilken verdi et initiativ vil ha for kundene, samfunnet og planeten samtidig.  

Fra ord til handling

Å hjelpe næringslivet med bærekraft, omstilling og digitalisering i praksis de tre hovedpilarene i klyngen. 

– Den eneste måten vi kan stanse klimaendringene er å redusere klimagassutslippene. Vi vil bidra ved å utvikle smarte, effektive, brukervennlige og bærekraftige løsninger. Vi jobber utelukkende med selskaper som ønsker å gjøre en forskjell og ved å knytte våre prosjekter mot ett eller flere av FN’s bærekraftsmål kan vi bidra i positiv retning for verden, sier Vebjørn Heggdal, daglig leder i deltagervirksomheten Nivero. 

Disse deltok i workshopen

Tenketanken for unge ledere

  • Hedda Nordby Krogstad (PhD), Brunvoll 

  • Marte Vågen, Alpa

  • Kristin Hansen, Møre og Romsdal Fylke

  • Per Solibakke, Møreforsking

  • Rita Nerland, Molde kommune

Deltagervirksomher

  • Nils Petter Farstad, prosjektleder for tekniske løsninger, Maritech

  • Jonas Nordstrand, product portefolio manage, Optimar

Endringsagenter og samarbeidspartnere

Workshopen ble ledet av FoUi-leder Gabriele Jünge og prosjekleder Liv-Hege Seglsten.

Les mer

Bølgen-prosjektet hjelper bedrifter med å forebygge forsøpling av forbrukeravfall

Slik skal vi skape en sirkulær plastframtid i Norge (Handelens miljøfond)

Handelens miljøfond fakta og kunnskap om plast

“In the swim” - Aqua AI : Unnmanned Systems Technology 2021 - issue 39

Autonome droner for kartlegging av marint avfall i havet (nivero.no/blogg)

The Ocean Oppertunity Lab (TOOL)

Interessert i å gjøre noe lignende for din virksomhet?

Kontakt

Gabriele Hofinger Jünge

FoUI-leder

464 48 183
gabriele@ikuben.no

gabriele.png
 

Del gjerne denne saken med nettverket ditt: