Prodtex med digital stålfabrikk

Frønesbroa vil bli verdens første bru konstruert ved hjelp av automatisert laser- og laserhybrid sveiseteknologi.

Frønesbroa vil bli verdens første bru konstruert ved hjelp av automatisert laser- og laserhybrid sveiseteknologi.

Når iKuben-deltager Prodtex Industri i Ulsteinvik bygger Frønesbroa for Statens vegvesen, tar de i bruk en helt ny produksjonsmetode basert på erfaringer fra maritim industri.

I februar i år ble det klart av Statens vegvesen valgte Prodtex Industri til å levere «verdens første bru konstruert ved hjelp av automatisert laser- og laserhybrid sveiseteknologi». Den 65 meter lange brua skal bygges med ny, miljøvennlig produksjonsteknologi basert på erfaringer fra maritim industri.

Ny fabrikk og ny metode

Utviklingen av den nye produksjonsteknologien har en kostnadsramme på ca. 50 millioner kroner, og denne uka ble det klart at Innovasjon Norge bidrar med 27 millioner kroner! Støtten fra Innovasjon Norge, 12,7 millioner kroner i lån og 14,4 millioner kroner i tilskudd, skal brukes til investering i fabrikkanlegg i Vanylven, og en helt ny produksjonsmetode for automatisert produksjon av stålkonstruksjoner.

- Dette er et godt eksempel på hvordan kompetanse fra maritim industri kan skape nye arbeidsplasser og anvendes i nye produkter, prosesser og markeder, uttaler Helge Gjerde direktør i Innovasjon Norge Møre og Romsdal.

Illustrasjon av produksjonslinje i fabrikken til Prodtex Industri. Roboter står for montering og sveising av konstruksjoner.

Illustrasjon av produksjonslinje i fabrikken til Prodtex Industri. Roboter står for montering og sveising av konstruksjoner.

Digital stålfabrikk

Fabrikken vil inneholde det siste innen produksjonsteknologi basert på bruk av roboter til monterings- og sveisearbeid, samt at en nytter moderne sveisemetoder basert på laserteknologi. Fabrikken vil bli styrt gjennom en egenutviklet digital tvilling, og produksjonsdata vil bli lagret slik at alle prosesser er sporbare.

Les også: Sveiser sammen regionen

3D-printing kan endre verdikjeder

Laserkilden i fabrikken har stor kapasitet, og gjør det mulig å teste en metodikk der man 3D-printer komponenter som i dag typisk blir støpt. Prodtex Industri forventer at denne metodikken vil være konkurransedyktig på pris, gi kortere leveringstid og bedre og mer stabil kvalitet. 3D-printing i kombinasjon med allerede utprøvd monteringsmetodikk ved hjelp av robot, vil kunne endre verdikjedene for mange lokale firma.

Moderne design og produksjonsteknologi endrer konkurranseforholdene. Ved å utnytte dette i lokal produksjon vil en få lavere kostnader og en sikrere verdikjede. Prodtex Industri forventer en halvering av CO2-avtrykk sammenlignet med Asia-produksjon.…

Moderne design og produksjonsteknologi endrer konkurranseforholdene. Ved å utnytte dette i lokal produksjon vil en få lavere kostnader og en sikrere verdikjede. Prodtex Industri forventer en halvering av CO2-avtrykk sammenlignet med Asia-produksjon. De vil videreutvikle og dokumentere de store miljøgevinstene som ligger i metodeutviklingen.

Kan gi betydelige samfunnseffekter

Prodtex Industri har fulgt en kvalifiseringsprosess med eksternt fagpanel hos Innovasjon Norge, som mener samfunnseffektene vil bli betydelige dersom prosjektet lykkes: Gjennom sin forretningsmodell viser Prodtex Industri at det er mulig å konkurrere med produsenter andre steder i verden, samtidig som en oppnår store miljøbesparelser i prosessen. Innovasjon Norge støtter FoU-prosjektet med et miljøteknologitilskudd på 12,3 millioner kroner.

Fornøyd med oppfølgningen

- Vi er svært takknemlige for den gode oppfølgingen og konstruktive prosessen vi har hatt med Innovasjon Norge som muliggjør realisering og utvikling av den digitale stålfabrikken, sier daglig leder i Prodtex, Sigbjørn Nordstrand.

Guest User