Omstillingsmotor ga et løft
De siste årene har Maritech blant annet endret forretningsmodeller og opprettet en analyseavdeling; Digital Seafood Analytics. Selskapet har vært gjennom en stor omstilling, og har klart seg meget bra. I fjor var veksten på rundt 30 %.
Maritech lager skreddersydde programvareløsninger til sjømatindustrien som gjør det mulig å kontrollere og spore sjømat fra fangst til marked. Hele 70 % av Norges eksport av sjømat går gjennom datasystemene til Maritech.
Med 105 ansatte er Maritech det største softwareselskapet i Møre og Romsdal og et av de store i Midt-Norge. Firmaet har kontorer i Averøy, Molde, Åndalsnes, i Halifax i Canada, i Chile og på Island.
Var og er i et løft
Høsten 2018 deltok Maritech på programmet Omstillingsmotor levert av NCE iKuben og Smart Innovation Norway. Product Manager Bjørnar Kvalsnes og COO Odd Arne Kristengård forteller at dette har gitt gode resultater.
– Vi var med i Omstillingsmotor for å løfte oss selv generelt. På denne tiden var vi i ferd med å bygge opp en analyseavdeling som egen forretningsenhet, vi skulle flytte software til sky, og vi skulle se på forretningsmodeller. Det var mye som skjedde, og vi var – og er fremdeles i et løft, sier Kvalsnes.
Fire samlinger
Da muligheten til å bli med i programmet Omstillingsmotor kom, så Maritech at de kunne hente noe der. Som en del av programmet hadde de fire samlinger. To som gikk direkte på analyseavdelingen, en samling der forretningsmodell var tema, og en samling med tjenestedesign (Design thinking) for hele selskapet.
Utfordret virkelighetsoppfatning
– Å sitte i en InnovasjonsLab å jobbe gjorde at vi fikk utfordret vår egen virkelighetsoppfatning og fikk ny innsikt. Dette skjer gjennom samhandling. Når du setter deg sammen med andre bedrifter og klarer å skjønne hva de sliter med, begynner det noen tankeprosesser hos oss også, sier Kristengård.
Hentet inn relevant kompetanse
– Noe som er veldig bra med konsortiet Omstillingsmotor er at vi kan hente kompetanse fra andre klynger inn hit slik at de kan være med å løfte bedrifter. Det oppleves å ha stor verdi, sier Sjur Vindal. Han er forretningsutvikler i ProtoMore Kunnskapspark, som blant annet leverer prosessledelse til iKuben.
– De to dagene med fokus på data analyse og maskinlæring deltok CAP Gemini og eSmart Systems fra klyngen Smart Innovation Systems i Halden for å dele erfaringer og kunnskap. Det er bra at små og mellomstore bedrifter som ikke er en del av en klynge får denne muligheten til å lære fra klyngebedrifter i konsortiet, sier Vindal.
Målrettet arbeid
Vindal forteller at Maritech har jobbet jevnt og trutt hele tiden.
– Når du går over til skybasert løsning er det komplekst, ettersom prismodeller kommer under press. Da må man finne ut hvilken verdi man bidrar med, og etablere forretningsmodeller der man kan hente ut verdien.
Konkrete resultater
For Maritech har prosessen under og etter deltagelsen i Omstillingsmotor gitt merkbare resultater.
– Analyseavdelingen, Digital Seafood Analytics, har blitt veldig sterk, og har gitt et løft til selskapet. I fjor hadde selskapet en vekst på ca. 30 %. Vi har alltid vært åpne og lyttet til hva omverdenen kan gi oss av impulser. Vi er nok likevel mer tilstede nå enn tidligere, og vi opplever at vi har mer kraft, sier Odd Arne Kristengård.
Omstillingsmotor fakta
- Kompetanseheving innen digitalisering, forretnings-modeller og teknologi for små og mellomstore bedrifter i Norge
- Du får tilgang til den beste kompetansen i Norge
- Kan være både skreddersydde og standardiserte kompetanse-tilbud
- Sterkt subsidiert fra Innovasjon Norge - her får du mye for pengene!
- Programmet krever egeninnsats for å gi god verdi