Liker ekte problemer

– Fokuset mitt ligger hos bedriftene her i regionen, sier FoUI-leder ved iKuben, Gabriele Jünge. Hun vil at forskningen skal være anvendbar og nyttig for de som jobber i selskapet.

Gabriele Jünge er FoUI-leder ved iKuben. – iKuben har vært kjempedyktig til å få opp prosjekter. Jeg håper å få enda flere riktige prosjekter til deltagerbedriftene. Vi har mulighet til å trekke inn kompetanse fra hele verden hit til lille Molde, si…

Gabriele Jünge er FoUI-leder ved iKuben. – iKuben har vært kjempedyktig til å få opp prosjekter. Jeg håper å få enda flere riktige prosjekter til deltagerbedriftene. Vi har mulighet til å trekke inn kompetanse fra hele verden hit til lille Molde, sier Jünge.

Navn: Gabriele «Gabi» Hofinger Jünge

Alder: 40 år

Familie: Gift, tre barn

Aktuell: Begynte som FoUI-leder hos iKuben 1. februar. Her skal hun jobbe med forskning, innovasjon og utvikling nasjonalt. Kommer fra stilling som forskningsleder i logistikk hos Møreforsking Molde.

Bosted: Født i Oberwang i Østerrike, et lite sted 20 minutter fra Salzburg. Har bodd i Molde siden høsten 2010.

Vi er glad du bor i Molde. Hvordan havnet du her?

– Jeg møtte mannen min Frode i Australia da jeg tok bachelorgraden min, og jeg ble med ham til Norge i 2003. Etter 7 år i Trondheim flyttet vi til Molde – en by vi begge hadde studert i.

Hvilken utdanning har du valgt?

– Jeg har en mastergrad i logistikk fra Høgskolen i Molde, med spesialisering innen verdikjedestyring (Supply Chain Management.) Nå er jeg i sluttfasen med doktorgraden min ved NTNU, Institutt for Maskinteknikk og produksjon. Målet er å forsvare doktorgraden i 2020.

Hva handler doktorgraden din om?

– Der er vi midt i LEAN, som jeg er veldig opptatt av. Jeg ser på hvordan man kan bruke LEAN inn i engineering/designfasen. Jeg har samarbeidet med ti bedrifter fra regionen i den maritime, marine sektoren – mange av de er iKuben-bedrifter.

Du har vært på Berkeley også?

– Ja, i 2018 hadde jeg et forskeropphold ved University of California Berkeley. Der fikk jeg lov til å besøke de beste innen LEAN i bygge-bransjen.

Det er en fantastisk stemning i byen – veldig liberalt og laid-back. Vi var der i et halvt år. Ungene var da 11, 9 og 7 år, og de kom inn i det amerikanske skolesystemet. Det var en fantastisk opplevelse. Ingen av de kunne ordentlig engelsk, men de ble så godt tatt imot! Det var en opplevelse for livet!  

Hva ønsker du å oppnå i den nye jobben?

– Fokuset ligger hos små og store bedrifter her i regionen, både offentlig og privat. Det skal være nyttig og anvendbart. Jeg har alltid vært mer opptatt av anvendbarhet enn grunnforskning – av ekte utfordringer. Nå som er jeg hos iKuben har jeg kommet et skritt nærmere bedriften, og der må et forskningsprosjekt starte, mener jeg.

Jeg ønsker å bruke erfaringen min fra 7 år som forsker. Jeg har god prosessforståelse, men har også sett hvorfor forskningsprosjekter ikke fungerer, så jeg vil bidra til mindre misforståelser og skepsis. Jeg håper å være et mellomledd mellom forskingsmiljøer og bedrifter. Jeg tror jeg forstår begge verdener.

Hva har du vært mest opptatt av så langt i karrieren?

– Jeg er opptatt av å jobbe og levere godt med folk rundt meg – og av læring på tvers. Mange utfordringer er lik for alle, og man oppnår mye ved å samle folk og la de lære av hverandre. Det har man gjort her i iKuben, og det har fungert bra.

Jeg liker å fordype meg i faglige ting. Jeg liker å skape noe - muligheten til å gjøre en liten forskjell for en bedrift eller bare noen få mennesker er noe av drivkraften min.

Hva er viktig for å få godt FoUI-arbeid?

– Prosjektledelse er viktig, og kanskje litt undervurdert i forskningsprosjektene. Den beste fagpersonen er ikke nødvendigvis beste prosjektleder. Det er også viktig at bedriften tar eierskap. Jeg er mest opptatt av innovasjonsprosjekter der bedriften eier prosjektet. Ledelsen må være med og løse oppgaver. Bedriften må tørre å satse og gi litt fra starten. Kanskje gir det ikke direkte effekt på bunnlinja med en gang, men man vil se andre effekter. Tverrfagligheten er også viktig for å lykkes – å ha respekt for folk og for fag, sier FoUI-leder ved iKuben, Gabriele Jünge.

Guest User