Ny hverdag - nye løsninger!

Daglig leder i NCE iKuben Hilde Aspås. Hun og resten av klyngeadministrasjonen har installert seg på hjemmekontor.

Daglig leder i NCE iKuben Hilde Aspås. Hun og resten av klyngeadministrasjonen har installert seg på hjemmekontor.

Vi er i en situasjon der vi virkelig får satt omstilling ut i praksis. Klyngeadministrasjonen gjør nå sitt beste for at «koronaperioden» skal bli lettere å komme gjennom for deltagervirksomhetene - blant annet ved å jobbe opp mot virkemiddelapparatet og ved å tilby kurs online.

Når samfunnet lukkes ned for å hindre spredning av koronavirus, har det konsekvenser for svært mange bedrifter og for hver og en av oss. Noen opplever permitteringer, noen er i karantene; for alle er det en ny hverdag der mye endrer seg fort.

Dette gjelder også for Hilde, Christian, Gabriele, Arne, Kjersti og Aleksander i klyngeteamet. Som et bidrag til dugnaden som handler om å redusere spredning av virus, har de installert seg med kontor hjemme, og de digitale verktøyene blir virkelig tatt i bruk.

Daglig leder i NCE iKuben Hilde Aspås forteller at oppgave nummer en er å lette sitasjonen for deltagerbedriftene så langt det lar seg gjøre.

- Hvordan jobber dere om dagen?

- Vi i klyngeteamet er på jobb som vanlig, men nå fra hjemmekontor. Vi er tilgjengelig for nettbaserte møter og telefoner, og så langt har vi hatt stor aktivitet med masse teamsmøter. Vi gjør nå vårt beste for at denne perioden skal bli lettere å komme gjennom for våre deltagervirksomheter.

- Hvordan ivaretar dere deltagerbedriftene?

- Vi ønsker å fungere som en støttespiller og en samlende enhet for deltagerne våre, blant annet ved å løfte deres behov inn mot virkemiddelapparatet, som nå jobber på spreng for å se hvordan de kan bidra med relevante ordninger.

- Mange samlinger og workshops som NCE iKuben har planlagt i vår, blir avlyst i opprinnelig form. Hva kommer av alternative tilbud?

- Kompetanseheving, prosjektinitieringer og nettverksbygging er viktige stikkord for vårt ordinære arbeid. Dette vil vi nå tilby på digitale arenaer. Vi har satt opp en rekke kompetansehevingskurs framover. Dette er alt fra korte nanolæringskurs, workshops som varer halvannen time midt på dagen, til kurs som går over flere dager med litt arbeid mellom kursdagene. Kompetanseheving er viktig også i en tid der vi ikke kan møtes fysisk, og med de erfaringene vi har etter halvannen uke på hjemmekontor er jeg trygg på at dette vil være en løsning som fungerer bra, sier Hilde Aspås.

Kompetansehevingstilbud (online) fra NCE IKuben framover:

Digitalt kurs i informasjonssikkerhet – nanolæring rundt sikkerhetskultur

2 - 3 minutters kurs på epost i digital sikkerhet til alle bedriftens ansatte 2 til 3 ganger pr måned. Påmelding: epost til gry@gagn.no.

Digitalt grunnkurs i maskinlæring v/ Axbit 26. mars kl. 12-13.30

Påmelding til christian@ikuben.no.

Digitalt akseleratorprogram innen Additiv produksjon v/ General Electric, Additive Manufacturing

Vi ønsker tilbakemelding på interessen for å kjøre dette digitalt. Mail til arne@ikuben.no.

Design Thinking gjennom ProtoMore-metoden den 7. og 26. og 27.mai

Dette kurset kan også kjøres bedriftsinternt. Ta kontakt på astrid@protomore.no for å avtale datoer for din bedrift.

Bærekraftige forretningsmodeller i en digital verden den 15., 23. og 29. april kl. 09.00 – 13.00

Dette kurset kan også kjøres bedriftsinternt. Ta kontakt på astrid@protomore.no for å avtale datoer for din bedrift.

Tar i bruk verktøyene

Koronasituasjonen har fått mange til å ta i bruk nye verktøy. Treningssentre har tilbud på facebook live, musikere har konserter online, for ikke å snakke om skoleelevene og deres foreldre som ble kastet ut i både digital undervisning og å bli lærere over natta.

Nye produkter og nye markeder

Vi erfarer også at flere bedrifter ser nye muligheter og har satt i gang med produksjon av utstyr til helsevesenet, som er i en presset situasjon. Møbelprodusenten Sitwell i Stordal (ikke deltager) har egen sømavdeling, og der har de nå begynt å produsere smittevernutstyr som de tilbyr til helsevesenet.

- Hvordan kan krisen være en mulighet for deltagerbedriftene?

- Det er kjempestort behov for produksjon (manufacturing) av kompenter og produkter som helseindustrien ikke får tak i på grunn av brutte verdikjeder globalt. Norway Health Tech prøver nå å mobilisere andre klynger inn mot helsesektoren og helseindustrien der mange bedrifter har behov for økt produksjon, kompetanse og teknologi. Kanskje er det også bedrifter i iKuben som kan produsere noen av de produktene det er behov for? Hvis noen av dere er interessert i mer informasjon om dette så videreformidler vi til rette instanser.

Bli mer miljømessig bærekraftig

God helse er bærekraftsmål nr 3, og vi opplever nå alle hvor inngripende det er å ta vare på helsen. Vi skal heller ikke glemme andre bærekraftsmål som å stoppe klimaendringene, bærekraftige samfunn og ansvarlig produksjon. Kanskje kan man finne tid i denne krisen til å forberede seg på å stå godt rustet i tiden etter.

- For å lette arbeidet med å bli mer miljømessig bærekraftig har vi i NCE iKuben satt i gang et arbeid med å kartlegge ulike verktøy for å måle miljø/klimafotavtrykk. Møreforsking har på oppdrag fra oss kartlagt og vurdert åpne tilgjengelige hjelpemidler slik at det skal bli enklere å velge. Denne kartleggingen er ferdig og rapporten fra Møreforsking finner dere her. Vi håper den kommer til nytte, avslutter Hilde Aspås.

 

Guest User