iKuben løfter innovasjonskompetansen nasjonalt
NCE iKuben er nasjonalt kompetansesenter for innovasjon og omstilling, og sammen med samarbeidspartner ProtoMore leder iKuben virksomheter gjennom viktige innovasjonsprosesser. Nå bistår iKuben også andre klynger i å øke sin innovasjonsevne.
Publisert juni 2020
Oppdater 4. juni 2021 - Konrad Lillevevang er nå daglig leder i NCE iKuben.
Med bakgrunn i koronasituasjonen fikk klyngeprogrammet en ekstraordinær bevilgning på 50 millioner kroner i vår. Hensikten med bevilgningen var å bruke klyngene til å øke innovasjonsevnen og hos klyngeadministrasjonen og deres deltagerbedrifter.
Opplæring i innovasjonsmetodikk
– Et aktuelt virkemiddel i så måte er å gjennomføre opplæringstiltak innenfor innovasjonsmetodikk. Omstilling er viktigere enn noen gang, og som nasjonalt kompetansesenter for innovasjon og omstilling er iKuben posisjonert til å løfte innovasjonskompetansen hos de andre klyngene. Vi tilbød derfor kompetanseprogram i Design Thinking, og så langt har åtte klynger takket ja til tilbudet, sier daglig leder i iKuben, Hilde Aspås.
Design Thinking er en vel utprøvd metode for å øke bedrifters innovasjonevne, og gjennom de siste fire årene har iKuben gjennom ProtoMore InnovasjonsLAB gjennomført mer enn 400 innovasjonsprosesser med bruk av Design Thinking.
Opplæringen har startet
ProtoMore er allerede i gang med å hjelpe klynger med kompetanseløft i innovasjonsmetodikken. Programmet gjennomføres digitalt, og de deltagende klyngene har med egne problemstillinger som de jobber med samtidig som de lærer seg metodikken.
– Vi er godt i gang med en klynge, og de andre starter opp oppstart til høsten. Det er 3-4 samlinger med noen ukers mellomrom, og opplæringen er en kombinasjon av påfyll med teori og aktiv jobbing. Vår erfaring er økt læringsutbytte når teorien kobles til egne praktiske utfordringer, sier prosessleder i ProtoMore, Ragna Brenne Bjerkeset.
Norwegian Smart Care Cluster er i gang
En av de som er i full gang med samlinger er Norwegian Smart Care Cluster (NSCC), et klyngeprosjekt innen helseindustrien med mer enn 140 bedrifter og 50 offentlige aktører som deltakere. NSCC har sitt utspring i Stavanger-regionen, men har medlemmer over hele landet. I slutten av juni hadde de gjennomført to av fire samlinger.
– Dette har vært lærerikt for oss, og vi jobber på jevnt og trutt. Vi har vært 14 deltagere på kurset – de fleste fra klyngeadministrasjonen, og vi har også hatt med oss noen samarbeidspartnere, sier Arild Kristensen, daglig leder i NSCC.
Etter endt kurs planlegger NSCC ta i bruk Design Thinking i måten de samhandler med deltagerne sine.
– Vi vil bruke denne innovasjons- og samhandlingsmetodikken for det den er god for, og vi ønsker å kjøre prosjektene våre i denne type mal i tiden framover, sier Kristensen.
Klynge til klynge kompetansedeling
Klyngene som deltar på iKubens kompetanseprogram i Design Thinking er ulike – her er blant annet rene industriklynger, miljøer fra både helse og finans, og klynger som er spesialisert på grønn industri.
– Vi har kjørt mange prosesser opp gjennom årene, og metodikken er anvendelig til å løse mange ulike komplekse problemstillinger. For oss er det også spennende å jobbe med ulike klynger og utveksle erfaringer. Læring og utvikling på tvers av klyngekonstellasjoner beriker oss alle, sier Bjerkeset.