Cambridge-forsker kurset om digitale verdikjeder

Dr. Jag Srai holdt kurs for iKubens deltagere. Fokus for kurset var hvordan bedrifter kan ta praktiske steg mot å digitalisere sin egen verdikjede.

Dr. Jag Srai holdt kurs for iKubens deltagere. Fokus for kurset var hvordan bedrifter kan ta praktiske steg mot å digitalisere sin egen verdikjede.

Hvordan optimalisere verdikjeder ved bruk av ny teknologi? Mulighetsrommet innenfor digitale teknologier og konsekvenser av uventede hendelser som Covid-19 var blant temaene i nettkurset «Digital Supply Chains». – Nyttig med innspill utenfra, sier Steinar Abrahamsen i Glamox.

Den 17. og 18. juni holdt Dr. Jag Srai fra University of Cambridge kurs i digitale verdikjeder for iKubens deltagere. Srai leder Centre for International Manufacturing ved University of Cambridge, og jobber mye med verdikjeder og nye teknologier. Han er en anerkjent forsker som blant annet har holdt innlegg på temaet for World Economic Forum.

Tilpasse seg endringer

Fokus for kurset var hvordan bedrifter kan ta praktiske steg mot å digitalisere sin egen verdikjede. Ved bruk av scenario-tilnærminger og flere års forskning har Dr. Srai konseptualisert et fremtidsbilde på digitale verdikjeder slik at hver bedrift kan avdekke sine egne muligheter. Covid-19 pandemien har rystet de globale verdikjedene, hvordan man tilpasser seg dette, var et gjennomgående tema på kurset.

På kurset var det blant annet en gjennomgang av drivere som vil forme fremtidens produksjon.

På kurset var det blant annet en gjennomgang av drivere som vil forme fremtidens produksjon.

22 kursdeltagere

22 iKuben-deltagere fulgte kursløpet over disse to dagene, og Steinar Abrahamsen, Corporate Logistics Manager ved Glamox, var en av dem. Som så mange andre, er leverandøren av belysningsløsninger også berørt av koronasituasjonen.

– Vi har absolutt merket restriksjonene. Fabrikken vår i Kina måtte stenge ned en periode, og hos en del større leverandører i Italia stoppet det litt opp. Ellers har det så langt gått relativt bra hos våre fabrikker i Europa, sier Abrahamsen.

Oversikt over verdikjeden

Han opplever kurset som relevant sett opp mot egen virksomhet.

– Dag 1 var interessant og ga meg kanskje mest, ved at jeg kunne relatere det til hvordan vi jobber og tenker. Glamox har tradisjonelt ikke vært først ute med nye businessmodeller. Vi følger litt med på utviklingen før vi tar de store valgene. I 2017 startet vi med å bygge vår digitale plattform One Glamox, som innebærer like systemer og prosesser for alle våre business units i verden. Vi er godt i gang med implementeringen av dette, og vil være ferdig om noen år. Det vil gi oss en transparent og digital informasjonsflyt i hele verdikjeden som vi vil dra nytte av i mange tiår fremover, sier Abrahamsen.

Steinar Abrahamsen er Corporate Logistics Manager ved Glamox. Han deltok på kurset «Digital Supply Chains»

Steinar Abrahamsen er Corporate Logistics Manager ved Glamox. Han deltok på kurset «Digital Supply Chains»

Mindre sårbar, mer fleksibel

Andre kursdag hadde mer fokus på konsekvenser når en uventet hendelse skjer.

– Hvis man mangler eller har mindre tilgang til en kritisk komponent fordi en leverandør har stengt ned på grunn av en pandemi eller av andre årsaker, er det viktig at organisasjoner har en god plan. Glamox er en organisasjon med korte tjenesteveier og handlekraft, og vi har stort sett alternative leverandører.

Vi må i fremtiden minimalisere risiko ved å kartlegge vår verdikjede best mulig. Denne tankegangen og arbeidsmetodikken vil gjør oss mer fleksibel og mindre sårbar, mener Abrahamsen, som synes kurset er viktig ettersom det gir innspill fra den siste forskningen på dette feltet.

_ Det er viktig at man som organisasjon også i etterkant av slike hendelser evaluerer og treffer tiltak som styrker beredskapen om tilsvarende skulle skje igjen. Som professor Jag Srai sa, så har denne type hendelse ikke vært viet noe oppmerksomhet tidligere, så det var veldig interessant, sier logistikklederen.

Kursdeltagerne fikk blant annet høre om nye utfordringer og fokusområder i framtidas produksjon.

Kursdeltagerne fikk blant annet høre om nye utfordringer og fokusområder i framtidas produksjon.

Videre samarbeid

Christian Strømmen, prosjektleder for arbeidsgruppene i NCE iKuben, er godt fornøyd med kurset.

– Vi ser at deltagerbedriftene våre nyter godt av kompetanse-påfyll utenfra; spesielt når vi navigerer oss gjennom så ukjente farvann som akkurat nå. Vi har allerede en god relasjon med University of Cambridge og vil jobbe videre med dette fremover for å komme mer i dybden på mulighetsrommet for bedriftene våre, forteller Strømmen.

Guest User