– Praksis som er gull verdt

Martine Bjermeland Opsal (t.v.) deltok blant annet i workshops i Innovasjonslaben under sin praksisperiode hos iKuben.

Martine Bjermeland Opsal (t.v.) deltok blant annet i workshops i Innovasjonslaben under sin praksisperiode hos iKuben.

Martine Bjermeland Opsal har i vår hatt 15 uker med praksis hos iKuben som en del av masterstudiet i samfunnsendring, organisasjon og ledelse ved Høgskolen i Molde. Det har blant annet gitt henne et nytt syn på tverrfaglighet, og hun har fått erfare at teori ikke bestandig passer med virkeligheten.

Vi tok en prat med Martine noen uker etter at hun var praksisperioden. Vi var nysgjerrige på hvordan perioden hadde vært, og hvilke inntrykk hun satt igjen med.

– Var det noe som overrasket deg spesielt da du hadde praksisplass hos iKuben?

– Det var ekstremt gøy å oppleve et så inkluderende og hyggelig arbeidsmiljø med mye latter. Jeg følte meg godt tatt imot fra dag en. Ingen spørsmål var for dumme å stille, og det var stor takhøyde. Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så hyggelig i praksis.

– Hva likte du best å holde på med?

– Det som var mest spennende var å se på hvordan innovasjonsprosesser fungerte, og at jeg ble tvunget/oppmuntret til å prøve meg frem på ting jeg aldri hadde gjort før. Som å lage årsrapporten i et helt nytt program. Og å snakke med ledere fra de ulike bedriftene.

– Er det noe spesielt du tenker at «det har jeg lært»?

– Jeg ser på tverrfaglighet på en helt annen måte nå, enn det jeg gjorde før praksisperioden. Det er noe som burde blitt brukt mye oftere.

– Fikk du bruke kunnskapen du har fått i studiene, eller ble det mest ny læring?  

– Jeg vil absolutt si det var en fordel å ha kjennskap til teorien bak klynger og innovasjonssystemet før jeg kom til iKuben. Men det var desto mer spennende å se at teorien ikke passet helt inn i hvordan det er i praksis. Og det er jo sjeldent at det gjør, siden teorien bare er en forenkling av virkeligheten. Men når du kun sitter på skolebenken, så glemmer du ofte å tenke på hvordan det faktisk er i virkeligheten.

– Jeg har lært utrolig mye, og møtt mange spennende folk. Sett hvordan 3D-printeren fungerer, deltatt i en workshop i Innovasjonslaben, møte med prosjektgruppen «tenkiKuben», Frokostmøte med Mette Janne Holand og møtt to dyktige forskere fra Cambridge University. Og ikke minst blitt inspirert av alle som jobber på iKuben.

– Hva gjorde du da kontoret koronastengte?

– Seminaret som jeg deltok på 12. mars fikk en brå slutt da regjeringen uttalte på en pressekonferanse klokken 14 om strenge tiltak for å bekjempe koronaviruset. De to fra Cambridge måtte sette seg på første fly hjem, og resten av seminaret ble utsatt. Siden den gang har jeg deltatt på Teams-møter og web-seminar. Jeg har også arbeidet videre med praksisnotatet og fremføringen som skulle inn til Høgskolen og iKuben.

– Hva er planen resten av skoleåret?

– Det neste som står på planen nå er to eksamener i mai, i fagene «Innovasjon» og «Fremtidens smarte byer». Spesielt i det førstnevnte blir det gøy å se om jeg får bruk for noe av det jeg har sett og gjort i praksis når det gjelder Klyngearbeid og innovasjon, sier Martine Bjermeland Opsal som er takknemlig for erfaringen hun har fått disse 15 ukene.

– Jeg er utrolig glad for muligheten til at vi på SOL-masteren endelig fikk en praksisperiode. Det er gull verdt. Og jeg vil absolutt anbefale videre iKuben til neste års kull.

 

Guest User