– Jeg kom på andre tanker

Sigurd Teige er fiskebåtreder og investor fra Fosnavåg. Etter å ha vært med i NCE iKubens tenketank for toppledere ser han store muligheter innen grønn business.

Sigurd Teige er fiskebåtreder og investor fra Fosnavåg. Etter å ha vært med i NCE iKubens tenketank for toppledere ser han store muligheter innen grønn business.

– Det å være med i NCE iKubens Tenketank for toppledere har vært en verdifull erfaring. Klimautfordringene hadde i utgangspunktet lite fokus hos meg. Nå ser jeg at behovet for å redusere utslipp i naturen kombinert med grønn business er fremtiden både lokalt og nasjonalt, og det ligger langt fremme i pannebrasken når vi tenker ut nye forretningsideer og strategier i våre selskaper, sier Sigurd Teige.

Kravet til omstilling er høyere enn noen gang. I NCE iKubens Tenketank for toppledere har refleksjon og erfaringsutveksling rundt trender som legger premisser for utvikling og innovasjon stått sentralt. I løpet av fire samlinger har deltagerne fått faglig input, blitt utfordret, og både blitt nødt til og fått tid til å reflektere omkring temaene forretningsmodeller, nye arbeidstakere, kultur og organisasjonsdesign – i et omstillingsperspektiv.

Mulighet til å komme på andre tanker

Endring, nytenking og omstilling angår oss alle. Evne og vilje til omstilling, handler kanskje ikke om alder, kjønn, politisk ståsted og erfaring, men sannsynligvis mer om å ha mulighet til å komme på andre tanker. Det var det som skjedde med Sigurd Teige. Fiskebåtrederen og investoren fra Fosnavåg har overrasket seg selv etter at han var med i iKubens Tenketank for toppledere.

Bortkastet tid

– Jeg er styreleder i noen bedrifter, blant annet Westing, som er deltager i iKuben. I den forbindelse fikk jeg forespørsel om å bli med i Tenketanken for toppledere. Jeg var ikke særlig forberedt på første samling, så da Märtha Rehnberg fra DareDisrupt foreleste, var jeg ikke helt «på». En del av det hun sa opplevdes som irrelevant, og jeg oppfattet det som relativt ytterliggående standpunkt i spørsmål omkring klima og tilpasning til næringslivet på kort sikt. Etter første samlingsdag var jeg derfor i sterk tvil og usikker på om jeg ville kaste bort tida mi på dette, forteller Teige.

Märtha Rehnberg fra DareDisrupt (t.h) var blant foreleserne under første samling i NCE iKubens Tenketank for toppledere. Hennes presentasjon skulle etterhvert få mye å bety for Sigurd Teige. Tor Øyvind Baardsen (t.v) fra NHH har vært programansvarli…

Märtha Rehnberg fra DareDisrupt (t.h) var blant foreleserne under første samling i NCE iKubens Tenketank for toppledere. Hennes presentasjon skulle etterhvert få mye å bety for Sigurd Teige. Tor Øyvind Baardsen (t.v) fra NHH har vært programansvarlig for tenketanken.

Strategiarbeid

I 2018 begynte Teige arbeidet med å utvikle ny strategi for fiskebåtrederiet. Utgangspunktet var å bygge en av Norges mest moderne havfiskefartøy. Innovativt design og lavt drivstoffsforbruk var blant punktene i strategien.

– Klima og å redusere utslipp var i hovedsak på agendaen med bakgrunn i fokus på driftskostnader, og i liten grad når det gjaldt klima. Jeg har vært bare gjennomsnittlig opptatt av klima, og synes det er plagsomt å høre all dramaet om dette blant politikere og i media. Det var jeg ganske ærlig på. Da jeg jobbet framover med prosjektet fant jeg imidlertid klimatanken mer og mer interessant. Underveis i prosessen tok jeg fram presentasjonen til Märtha Rehnberg. Det er få presentasjoner jeg tatt fram så mange ganger som akkurat den, forteller fosnavågingen.

Under samlingene i Tenketank for toppledere har det vært en del problemløsning i grupper. Her er Sigurd Teige sammen med sine gruppe-kolleger Ola Furu (Hycast), Anna Amundsen (Anna Design), Mette Holand (Molde kommune) og Knut Festervoll (Axess).

Under samlingene i Tenketank for toppledere har det vært en del problemløsning i grupper. Her er Sigurd Teige sammen med sine gruppe-kolleger Ola Furu (Hycast), Anna Amundsen (Anna Design), Mette Holand (Molde kommune) og Knut Festervoll (Axess).

På tide å se seg selv i speilet

Han ser at klimautfordringene krever handling, og tror både næringsliv og politikere vil komme på banen.

– Endringene innen bærekraft og klima innen næringslivet skjer raskt. Vi ser det innen oljeselskapene, bankdrift osv. De formelig kappes om å være best på klima og bærekraft for å tekkes investorer. Etter hvert ser vi alle klimautfordringene klarere. De utfordringer vi har forpliktet oss på frem til 2030 og 2050 krever handling fra oss alle. Ikke minst innen maritim transport og shipping. Dette kan vi enkelt gjøre dersom både næringslivsaktører og myndighetene gjør dette om til grønn business. Da må Staten legge tenke nytt mht. til avgifter og skattlegging på dette området. Etter hvert er jeg overbevist om at det vil komme, sier Teige.

Bærbar business

Han ser nå et stort potensiale innen det han kaller grønn business.

– Jeg fikk den åpenbaringen i tenketanken. Jeg har fått et annet perspektiv, og erkjenner at det er viktig å ta tak i dette med klima. Skal vi overleve må vi ta vare på jorden, og da må vi ha bærekraftige bedrifter og mindre utslipp. Det forretningsmessige må tilpasse seg verdens utvikling. Det hjelper ikke å være uenig, vi må forholde oss til virkeligheten og det styresmaktene sier. Det er dit verden går, og alle blir dratt med til slutt. Meg inkludert, sier Teige.

Ny generasjon fiskefartøy

Sigurd Teige mener tenketanken for toppledere har forberedt ham til å møte omstillingene han nå er oppe i.

– Møtet på Runde (første samling i Tenketanken) hjalp meg å komme inn i en ny tenkebane. Jeg måtte resette meg selv, lage ny strategi for rederiet og tenke annerledes om grønn business. Den båten jeg holder på med nå er en ny generasjon fiskefartøy som går på LNG og batteri. Den kan faktisk lede til null utslipp, eller i alle fall en betydelig reduksjon i utslipp sammenlignet med andre båter som blir bygd, forteller Teige.

“Sunny lady” er et resultat av at Sigurd Teiges rederi tenker annerledes om grønn business. Dette er en ny generasjon fiskefartøy som går på LNG og batteri.

“Sunny lady” er et resultat av at Sigurd Teiges rederi tenker annerledes om grønn business. Dette er en ny generasjon fiskefartøy som går på LNG og batteri.

Korona – og overgangen til miljøteknologi

Rederen fra Fosnavåg mener at situasjonen med Coronaviruset gjorde dette enda mer aktuelt.

– Brått kom vi inn i en farlig situasjon både for bedriftene og for mange arbeidsplasser. Det er nå viktig at det iverksettes kraftfulle tiltak som forserer overgangen til fornybar energi og miljøteknologi slik at vi kan oppnå en god konkurransesituasjon for næringslivet. Vi må bruke kapital fra oljefondet, og kvalifiserte og kompetent personell fra olje- og gassnæringen for å gjennomføre en ny strategi på dette. Billig fossilt drivstoff og en svak klimapolitikk står i veien. En sterkere europeisk og global satsing på nullutslipp til sjøs, vil øke mulighetene for den maritime næringen i Norge, mener Teige.