Fokus: bærekraftige forretningsmodeller
Ansatte i iKuben og ProtoMore har brukt våren til kompetanseheving. Etter intensiv opplæring kan åtte personer fasilitere i metodeverk innen forretningsmodell-innovasjon fra University of Cambridge.
I løpet av fire uker har ansatte ved iKuben og ProtoMore fått online fasilitatortrening fra Ian Bamford og Doroteya Vladimirova ved University of Cambridge. De to er hhv. Commercial Director og forsker ved Centre for Industrial Sustainability ved Institute for Manufacturing.
Bærekraft for å skape verdi
Vladimirova har gjennom mange år forsket på temaet forretningsmodeller for bærekraft. Universitetet har utviklet et metodeverk som skal hjelpe bedrifter til å jobbe sammen på måter som øker den økonomiske verdien, reduserer ressurs- og energibehov og gir positive sosiale virkninger.
En vekker
– Våren 2020 har vært en øyeåpner for de fleste av oss. Vi ser hvor sårbart samfunnet er når katastrofer rammer, og hvor viktig det er å tilpasse seg raske endringer. Perioden vi har gått gjennom har nok også vært en vekker når det gjelder å handle i tråd med naturen, og ikke mot den. Det handler om bærekraft – noe alle har snakket om, men kanskje ikke tatt helt på alvor, sier Hilde Aspås, daglig leder i iKuben.
Økonomi, samfunn, miljø
– Det har lenge vært en oppfatning at «business as usual» ikke lenger er en farbar vei. COVID-19 situasjonen har vist oss at vi alle må speede opp hastigheten på endringsarbeidet vårt. Bedriftene må finne bærekraftige måter å drive sin virksomhet på. Det betyr at de må skape verdi for alle tre områder som er inkludert i bærekraftsbegrepet, nemlig økonomi, samfunn og miljø. Når det skjer, har de en bærekraftig forretningsmodell, sier Aspås.
Kjemperessurs for klyngearbeidet
Bærekraft har hatt et spesielt fokus hos iKuben og ProtoMore over tid, og etter denne kompetansehevingen er medarbeiderne enda bedre rustet til å bistå klyngedeltagerne.
– Vi er nå åtte personer som kan fasilitere i dette metodeverket fra Cambridge, og det er en kjemperessurs for klyngearbeidet framover, mener Aspås.
Realistisk trening
Opplæringen har vært en kombinasjon av teori og praksis. I løpet av en kursuke gikk kursdeltagerne gjennom en rekke case og fasiliterte prosesser på omgang. På den måten fikk alle trening i å drive prosesser og å bruke de ulike verktøyene. Alt ble filmet live, slik at Ian og Doroteya kunne følge med fra Cambridge og gi sine tilbakemeldinger etterpå.
Ble online i stedet
Opprinnelig plan var at fasilitatorkurset skulle foregå fysisk i Molde. Det startet også opp, men ble brått avbrutt den 12. mars. Da corona-restriksjonene trådte i kraft fant Bamford og Vladimirova det best å ta flyet tilbake til England.
Perioden fra 12. mars og utover var en hektisk periode for iKuben og ProtoMore der de skulle ivareta deltagernes interesser samtidig som mye skulle over på digitale plattformer. Men i midten av mai kunne de fortsette opplæringen online.
– Det er viktig for oss å få dette metodeverket "innunder huden" og siden vi ikke ville utsette kurset lenger enn nødvendig, er vi fornøyd med at vi fant en digital løsning. Vi kan nå tilby bedriftene våre en helt ny måte å jobbe med forretningsmodell-innovasjon - en måte som sikrer verdiskaping både for bedriften, miljøet og samfunnet. Vi vil bruke metodeverket i mange forskjellige sammenhenger i iKuben og ProtoMore, sier Aspås.