Slik lykkes du med SkatteFUNN-søknaden
Arthur Almestad, Forskningsrådets regionansvarlige i Møre og Romsdal, holdt kurs for 35 interesserte næringslivsledere i innovasjonslaben. Han hadde også med seg fagrådgiverne Erik Furseth og Arve Skutlaberg fra SkatteFUNN-sekretariatet.
Forskningsrådet samlet bedrifter fra hele fylket til kurs i SkatteFUNN-søknadsskriving i innovasjonslaben vår i Molde.
- Hovedpoenget vårt er at SkatteFUNN er en unikt smidig og god ordning som vi ønsker at flest mulig skal ta i bruk. Næringslivet og vi i samfunnet for øvrig er helt avhengige av forsknings-, utviklings- og innovasjonsprosjekter for å være konkurransedyktige. Ta kontakt og snakk med oss, vi hjelper dere gjerne, sier Arthur Almestad, seniorrådgiver i Norges forskningsråd.
Slik fungerer ordningen
SkatteFUNN er en rettighetsbasert finansieringsordning som skal motivere flere bedrifter til å forske og utvikle for kunne realisere en innovasjonsidé. Prosjektet må godkjennes av Norges forskningsråd. Hvis prosjektet blir godkjent, har bedriften rett til å få skattefradrag for 19% av sine kostnader til utvikling av nye eller bedre varer, tjenester eller produksjonsprosesser, innenfor gjeldende rammer.
Det som er ekstra kjekt med ordningen er at du kostnadsfører utgiftene for SkatteFUNN-prosjekteti firmaregnskapet og får enkelt fratrekk for kostnadene via skatteoppgjøret.
Skattefunnsøknaden lar seg blant annet kombinere med en IPN-søknad (innovasjonsprosjekter i næringslivet).
54 timer på å jobbe ut en god søknad
I gjennomsnitt bruker bedriftene 54 timer hvis de gjør søknadsprosessen alene og 51 timer hvis de fikk hjelp, viser undersøkelser fra Forskningsrådet.
Et raskt google-søk viser at det er mange firma som spesialiserer seg på å hjelpe til. Men innvilgelsesprosenten blir upåvirket om du benytter ekstern hjelp.
Se spørsmål-og-svar seksjonen på skattefunn.no der får du svar på de vanligste spørsmålene.
Delte erfaringer fra sine bedrifter
Dag Osborg fra Seagems Norway og Ole-Erich Haas, head of product develpment i Axess Digital har begge fått ja på prosjektsøknadene sine. De delte sine erfaringer med SkatteFUNN i samtale med Almestad på scena.
- Det er enkelt å bruke søknadsportalen, og dette er en fin måte å få en god oversikt over prosjektet. Vi ble “tvunget” til å sette oss enda bedre inn i prosjektplanen og det gir verdi i seg selv, sa de.
- Når det kommer til tidsbruk på søknadsprosessen stemmer gjennomsnittstallene godt med våre erfaringer. Du betaler dyrt for tre timer mindre arbeid, og du må uansett lage prosjektplanen selv før den eventuelt blir finpolert av noen andre. Det blir dobbelt arbeid, og i tillegg risikerer du å miste oversikt og gå glipp av mye god intern læring.