Nytt forskningsprosjekt kan endre innkjøpspraksis i Molde kommune
Hva er effekten om man tenker nytt og annerledes rundt gjenbruk og sirkulærøkonomi i kommunen? Det ønsker iKubens deltagerbedrifter Molde kommune og Møreforsking å finne ut.
Oppdatert 19.5.2021
Gjennom blant annet programmet Smart Molde ser iKuben-deltager Molde kommune etter smartere måter å jobbe på. Under et frokostmøte i innovasjonslaben kom sirkulærøkonomi, offenltlige innkjøp og forvaltning av inventar opp som noe som burde ses nærmere på - og nå er et nytt forskingsprosjekt i gang.
– Molde kommune ønsker blant annet mer kunnskap og innsats rundt bærekraft og sirkulær økonomi. Vi har store verdier som må forvaltes på best mulig måte, og vi er en stor innkjøper. Da ideen om system rundt mulighet for ombruk og reproduksjon av møbler og møbel-komponenter ble introdusert til oss, så syntes vi det var interessant, og noe vi ønsker å se nærmere på, sier Mette Jane Holand, Innovasjons- og endringsguide i Molde kommune.
Felles frokost førte til forskingsprosjekt
Ideen om forskningsprosjektet er et resultat av et frokostmøte i regi av klyngens nære samarbeidspartner og deltagervirksomhet ProtoMore, der Holand presenterte «Smart Molde». Hun ba om innspill: Når dere nå har hørt hva vi ønsker at Smart Molde skal være, hva tenker dere at vi skal se nærmere på?
Representanter fra Høgskolen i Molde, Møreforsking og Dahl kontor satt rundt samme bord, og de spilte inn ideen om å se på bærekraft og møbel. For logistikk, offentlige innkjøp og bærekraft henger tett sammen. Kanskje dette kunne blitt et forskningsprosjekt?
– Smart samhandling er ett av seks områder i Smart Molde-strategien, og her ser vi et helt konkret resultat. Å være på dette frokostmøtet, få dialog og snakke på tvers av bransjer gir effekt. Dette passer som hånd i hanske inn i Smart Molde-strategien, som ble vedtatt i kommunestyret 18. juni 2020. Det er en ide vi ikke kunne si nei til, sier Holand entusiastisk.
Bærekraftige forretningsmodeller i en sirkulær økonomi
Dahl Kontor og Møreforsking har tidligere arbeidet sammen med et MOBPRO mobiliseringsprosjekt, finansiert av Møre og Romsdal fylkeskommune, der nettopp bærekraftige forretningsmodeller innen møbel var tema. Nå ville de jobbe videre med problemstillingen sammen med Molde kommune.
Overrasket over miljøgevinstene
- Etter å ha gjennomført forprosjektet ble vi overrasket over hvor store miljøgevinster et firma kan oppnå ved å skaffe seg god oversikt over hvilke møbler de har til overs, hvilke behov de har for fremtiden, og hvordan disse møblene kan brukes på kreative og nye måter, sier May Britt Solheim til moreforsk.no.
- Det ligger store muligheter i å vurdere endringer i forretningsmodell og nye sirkulærøkonomiske gevinster, sier prosjektleder Mikhail Shlopak hos Møreforsking.
Caset i prosjektet er et undervisiningsrom med 30 pulter, 30 stoler og et kateter.
– Vi fant ut at overgangen fra en forbruksøkonomi, hvor alt er nytt, til en ombruksøkonomi, hvor man gjenbruker eksisterende møbler, fører til 80 % reduksjon av klimagassutslipp og nesten 50 % reduksjon i kostnader. Dette er bedre både for klimaet og for lommeboka, sier Shlopak.
Figuren under oppsummerer noen av funnene som er gjort.
Støtte på 700.000 kr
Regionalt forskningsfond (RFF) fant også problemstillingen interessant, og tildelte Molde kommune, Dahl kontor og Møreforsking tilsagnsbrev på 700.000,- i støtte fra Regionalt forskningsfond for å gjennomføre forskningsprosjektet «Sirkulærøkonomi i praksis: Gjenbruk og bærekraftig offentlig innkjøp av møbler i kommunal sektor».
Kunnskap fremfor antagelser
Prosjektet har en varighet på ett år, og Holand har store forventninger til arbeidet.
– Å bygge videre kunnskap om sirkulærøkonomi er viktig for Molde kommune. Vi vil ikke anta, men ha kunnskap. Resultatene av forskningsprosjektet kan bli viktige innspill til Molde kommunes innkjøpspraksis, som vi ønsker å gjøre mer bærekraftig. Vi er kanskje mest opptatt av klimabevisstheten rundt dette, men det er også interessant om regional byggebransje kan ha nye forretningsmodeller. Samfunnet endrer seg, med økt satsing på digitalisering og bærekraft. Er det ledd i verdikjeden vi må ta et nytt blikk på? Noe vi gjør av gammel vane? Det er en viktig refleksjon, sier Holand.
Les mer om prosjektet “Sirkulærøkonomi i praksis”
Sirkulærøkonomi i praksis (smartmolde.no)
Skal få til mer gjenbruk i offentlig sektor (moreforsk.no)
Mulig med sirkulærøkonomi i møbel? (moreforsk.no)
Har du en idé til et forskings- og utviklingsprosjekt?
Vi bistår deltagervirksomhetene våre med avklaringer og knytter kontakter til forskingsmiljø.
Kontakt NCE iKubens FoUI-leder Gabriele Hofinger Jünge:
tlf 464 48 183
Sharing is caring!