Nytt akseleratorprogram for additiv produksjon i full gang

Publisert 11. januar 2021

Et nytt akseleratorprogram i additiv produksjon for norske bedrifter er i gang. Brunvoll, Effee og Hycast deltar i programmet. 

Akseleratorprogrammet er et dypdykk i 3D-printing i metall og er et samarbeid mellom EOS - en av verdens ledende aktører innen additiv produksjon og Innovasjon Norge (avdeling Tyskland), Norsk Katapult og NCE iKuben. 

Kan løse logistikkutfordringer og øke verdiskapning

Additive Manufacturing (AM) er en av nøkkelkomponentene i den fjerde industrielle revolusjon, eller industri 4.0, som vi står i midt i nå. 3D-printing i materialer som metall åpner for helt nye måter å designe og produsere deler. AM kan bidra til å øke verdiskapningen, særlig i høykostland som Norge. I tillegg kan AM hjelpe dagens situasjon med internasjonale logistikkproblemer på grunn av pandemien.

Kursopplegget i akseleratorprogrammet er digitalt, med én-til-én-undervisning, egenstudier og gruppeundervisning sammen med andre deltagerbedrifter, og bedriftsspesifikke gjennomganger. 

Åtte virksomheter fra hele landet deltar, og tre av dem - Brunvoll, Effee og Hycast - er iKuben-deltagere. Etter oppstart i september 2020 er deltagerne nå godt i gang.

Hva har erfaringene vært så langt?

Brunvoll re-designer og tilpasser produkter og prosesser

Magne Gøran Lyngstad, leder for avdeling prosess- og produksjonsteknikk hos Brunvoll.

Magne Gøran Lyngstad, leder for avdeling prosess- og produksjonsteknikk hos Brunvoll.

– Kurset har gitt oss god påfyll av kompetanse og innsikt i både styrker og svakheter med dagens 3D-print teknologi, sier Magne Gøran Lyngstad, leder for avdeling prosess- og produksjonsteknikk hos Brunvoll. 

– Fra Brunvoll har vi hatt med 4 deltakere som har fått godt innsikt i prosessene, fra design til produksjon, for 3D-printing både i metall og polymerer. Kurset har lagt stor vekt på spesifikke designmetoder og beregning av lønnsomhet som har gitt oss kompetanse til å foreta egne vurderinger. I kurset har vi vurdert konkrete egne produkter for 3D printing. Vi har sett at redesign, og integrering av flere deler i en, gir muligheter både for kostnadsreduksjon og gode muligheter for spesifikke kundetilpasninger, sier Lyngstad.

 Hva er neste steg for Brunvoll når det kommer til additiv produksjon?

– Vi har fortsatt litt igjen av kurset. Blant annet skal vi fortsette med muligheter innen ytterligere redesign av egne produkter. Etter at kurset er gjennomført vil det være naturlig å gjøre en oppsummering og vurdering av alle mulighetene 3D printing vil kunne gi oss fremover, forteller Lyngstad. 

Effeee: – Vi har fått en god start for å angripe AM systematisk 

Pål Idar Ingebo følger programmet for Effee Induction.

Pål Idar Ingebo følger programmet for Effee Induction.

Pål Idar Ingebo følger programmet for Effee Induction.

Han trekker særlig fram den direkte kontakten med EOS som godt grunnlag å bygge videre på.

– Det har vært veldig fint å være i direkte kontakt med EOS. De sitter på all systemkompetansen, pluss en del designkompetanse - som er gjerne det vi må fylles inn på, med tanke på at det er en helt ny teknologi for mange. De gir oss et godt grunnlag overordnet først, så går de mer inn i materien etter hvert. Som potensiell bruker av teknologien så har vi utgangspunkt i design i egne caser. Etter hvert som vi går framover i programmet så blir det klarere og klarere om AM er en god fit for bedriften og komponentene vi har, fortsetter Ingebo. 

Etter litt detektivvirksomhet i egen virksomhet dukket det opp interessante funn.

– Vi har allerede tre komponenter som viser seg å være potensiell gode kandidater for AM. Det fant vi ut gjennom verktøyene EOS hadde. De kalkulerer og beregner potensiale og egenskaper i komponenter. Vi synes det har vært god kommunikasjon på om det gir verdi å bruke additiv produksjon for våre løsninger. 

Hva ligger foran dere nå?

– Neste steg blir å endre design for AM. Både i produksjonscella og for å forbedre funksjonalitet og legge til funksjonalitet i komponenten.

 Hvordan vil du beskrive erfaringen med programmet?

– Den har vært god! Vi har fått en god start, og et fint holdepunkt for oss for å angripe AM systematisk, sier Ingebo. 

Hycast: - Ser konturene av noe nytt

John Olav Fagerlie er Technical Legislation Manager og én av fem som deltar i AM-prosjektet hos Hycast AS. Hycast AS har som hovedoppgave å levere markedsledende støperiteknologi for aluminiumsindustrien.

Ivar Nerdal og Rune Fjærvik fra Hycast foran 3D-printeren. 

Ivar Nerdal og Rune Fjærvik fra Hycast foran 3D-printeren. 

– For oss har det vært positivt å delta, dette har gitt oss en ny måte å tenke på både under engineering og SCM (Supply Chain Management). Etter at vi har gjennomført e-learning modulene, og vært gjennom sesjonene med Innovasjon Norge, ser vi nå konturene av hvordan vi skal tenke når vi eventuelt skal tilnærme oss additiv og adaptiv produksjon, sier Fagerlie.

Vi har sett på tre komponenter i lys av økonomi og utnyttelsesgrad. Enkelte var egnet for AM, andre overhodet ikke. Det gjelder størrelse, materiale og design. Ingen overraskelse for oss, siden vi har en del store konstruksjoner, og vi så relativt tidlig at det er begrensninger i materiale. Vi jobber mye med stål, og i AM er polymer mye brukt. Men vi er ikke opptatt av begrensningene, motivasjonen vår er å se om vi kan få ny kompetanse og diskutere om vi kan gjøre ting lettere, enklere eller billigere.

Hva er neste steg?

– Vi er nå nysgjerrige på hva neste halvdel av kurset vil gi og ser frem til dette på nyåret. Jeg kan også nevne at vi har skaffet oss en mindre 3D-printer for benyttelse av bygging av prototyper i materiale PLA, sier Fagerlie. 

Ekstra fordeler for iKuben-virksomheter

iKuben-deltagerne samles i egen gruppe sammen med Mechatronics Innovation Lab (MIL) ved Universitetet i Agder. MIL er et verdensledende senter for innovasjon, pilotering og teknologikvalifisering innen mekatronikk og andre nærliggende fagområder. Senteret er en del av den nasjonale infrastrukturen for pilot-testing og eksperimentell utvikling av produkter, systemer og tjenester. MIL er særlig tilpasset offshoreindustrien og til produksjons- og material prosessindustrien.

Formålet for MIL er å styrke industriens innovasjonsevne ved å tilby en rekke testtjenester som i dag ikke finnes i Norge. Dette vil redusere tiden fra innovasjon til markedsintroduksjon for nye produkter og teknologier og derved styrke kundenes konkurranseevne, og faller godt sammen med klynges mål.

– Å heve kompetansen rundt additiv produksjon er en viktig satsing for klyngen vår. Industriell produksjon-arbeidsgruppens studietur til München i 2019 satte i gang mange prosesser, både i klyngeledelsen og ute i bedriftene. Det er godt å se at det vi setter i gang gir verdi, sier Arne Larsen, prosjektleder i NCE iKuben. 

Les om NCE iKubens satsing på addtiv produksjon og turen til München

Del gjerne denne saken med nettverket ditt!

Marit Letnes