Næringsminister Jan Christian Vestre besøker NCE iKuben
Næringsminister Jan Christian Vestre har som mål å møte 100 bedrifter før jul. NCE iKuben og ProtoMore Kunnskapspark var stoppested 29. november da turen var kommet til Møre og Romsdal.
Se NRK Møre og Romsdals nyhetsinnslag her [fra 08:00]
Bedrifter i Molde, Kristiansund, Ellingsøy, Ålesund og Ulsteinvik fikk møte og gi innspill til den nye næringsministeren.
Klyngen viste hvordan vi skaper verdier for våre deltagere innenfor tydelig samhandling, bærekraftig eksport, forretningsutvikling og digitalisering.
– Møre og Romsdal er landets største eksportfylke målt i eksporterte verdier opp imot antall sysselsatte. Vi ga våre tilbakemeldinger på hva vi mener er de viktigste faktorene som tydeligst påvirker økt konkurransekraft internasjonalt, og hva vi ser på som avgjørende for å tette eksportgapet, sier Konrad Lillevevang, daglig leder i NCE iKuben, og lister ut fem hovedpunkter:
5 hovedpunkter for økt internasjonal konkurransekraft og økt eksport
1. Finansiell ryggrad
2. Kompetanse
3. Teknologi
4. Bredt næringsfokus
5. Struktur for å klare det grønne skiftet
Målet med besøket var å få konkrete innspill til hvordan regjeringen kan bidra til at vi skaper flere jobber, øker investeringene på fastlandet, kutte klimautslipp og øke eksporten.
Høyt tempo, stor verdi
Besøket var kort og intensivt, og næringsministeren var fornøyd da han summerte opp møtet til NRK Møre og Romsdal.
– Nå har jeg vært her den siste halvtimen og fått med meg 5 helt konkrete punkter og forslag hjem til Oslo om hva som skal til for at samspillet mellom staten, bedriftene og lokale myndigheter kan bli enda bedre sånn at vi kan få opp tempoet i det grønne skiftet, sier Vestre.
(Saken fortsetter etter bildet)
Bærekraftig eksport
Bærekraft er en av fokusområdene i klyngen, og styrket eksport et annet. Er det noe Vestre kan hjelpe næringslivet med?
– Ja, vi kan gjøre masse! Og når jeg hører "bærekraftig eksport" så blir jeg veldig lykkelig, for det er nettopp det Norge skal leve av i årene framover. Hvis vi får til dette prosjektet det her tiåret, så vil Norge lykkes de neste femti årene. Og da handler det nettopp om å bruke norske fortrinn for å lage produkter, tjenester, konsepter - som er bærekraftige, som er grønne, som er digitale og som verden trenger. Og derfor har vi et veldig ambisiøst mål om at vi øke norsk eksport med 50 % innen 2030, samtidig som vi reduserer klimagassutslippene med 55 %. Og da må vi spille på lag med næringslivet. Det tenker jeg å gjøre som næringsmininster, sier han.
Statsbudsjett og klyngestøtte
Klyngene står nå overfor kutt i statsbudsjettet. Konrad Lillevevang, daglig leder i NCE iKuben, løftet fram at klyngene har håp om at den nye næringsministeren kan gjøre en reversering.
– Nå overtok vi budsjett fra forrige regjering, og så har vi 3 uker på å gjøre endringer. Vi har gjort en del endringer, vi har reversert en del kutt. Og vi har også lagt nye satsinger både på eksportfremmende tiltak og ikke minst, bidra til å sette sammen en pakke som kan mobilisere 3 milliarder grønne investeringer i norsk industri neste år. Det er veldig viktig for å styrke konkurransekraften vår, og så tar jeg absolutt med meg innspillene herfra og noterte dem, med to streker under svaret. Så får vi se hvordan vi kan ta det videre.
Norge rundt - fra start ups til industrielle lokomotiver
Det er tett program for den nye næringsministeren.
– Vi skal klare minst 100 besøk før jul. Vi er i alle fylkene, vi besøker alt fra små start up-bedrifter til store industrielle lokomotiver. Bedrifter som har lav eksportandel, bedrifter som har høy eksportandel - fellesnevneren er at alle ønsker seg en mer aktiv næringspolitikk, der vi spiller på lag, der vi har noen ambisiøse mål sammen og der vi fra regjeringens side peker ut en retning for landet som sørger for at vi får flere ben å stå på i en tid der olje- og gassinntektene kommer til å falle. Vi i næringsdepartementet skaper ikke jobber, det er det private bedrifter som gjør, men vi kan bidra til at de lykkes enda bedre gjennom å føre en mer aktiv næringspolitikk. Det kommer vi til å gjøre, og det er det vi vil bli målt på også, sier Vestre.
Hvordan er det å møte så ulike tema og bedrifter i løpet av så kort tid?
– Veldig inspirerende! Det viser bredden og mangfoldet i norsk næringsliv og ikke minst her i Møre og Romsdal. Kristiansund, Ålsund, Molde, Ulsteinvik - jeg er dypt imponert over det jeg får møte. Her er mange av spydspissene i det grønne skiftet, spydspissene innenfor eksportnasjonen Norge. Miljøer som kommer til å bli usedvanlig viktige for at vi skal lykkes de neste 10 årene, avslutter næringsministeren.
Les mer:
Næringsministeren åpnet Toppindustrisenteret i Oslo - iKuben er nasjonalpartner