2,5 millioner kroner i støtte til Skaparhuset i Ulstein

VR-briller i teknologiskulen. Foto: Svein Arne Orvik

VR-briller i teknologiskulen. Foto: Svein Arne Orvik

Skaparhuset i Ulstein blir en ny arena for innovasjon og samarbeid. NCE iKuben har initiert og ledet gruppen bak initiativet, som nå har fått 2,5 millioner i støtte.

Publisert 25. oktober 2019.

I dette huset skal næringslivet, kommunene, utdanningsmiljø, elever og studenter møtes på like vilkår for å lære av hverandre, som et grunnlag for innovasjon og omstilling. 

– Dette blir utruleg spennande, seier prosjektleder Kjersti Kleven i NCE iKuben. 

NCE iKuben var initiativtaker i lag med Ulstein kommune, og Kjersti Kleven har ledet  forprosjektet som har utredet grunnlaget for Skaparhuset. 

– Dette prosjektet er et godt eksempel på NCE iKubens nasjonale rolle - vi skal bidra til innovasjon og omstilling i hele fylket og i hele landet. Det er veldig kjekt at vi sammen med gode partnere har fått til Skaparhuset, sier Hilde Aspås, daglig leder i NCE iKuben.

Målet med prosjektet Skaparhuset er en unik sammensmelting mellom skole og arbeidsliv. Planen er å etablere Skaparhuset i et leid lokale midt i Ulsteinvik sentrum. Her skal  næringsliv, elever, studenter og offentlig ansatte møtes for å nyskape, lære og løse utfordringer i samarbeid. 

Hus for omstilling for hele regionen

– Vi skal skape ein verkstad for læring og innovasjon med aktivitet både seint og tidleg. Her skal ein kunne lære av kvarandre, teste nye løysingar, prøve og feile, anten ein er ingeniør frå ei bedrift, elev, helsearbeidar frå ein kommune eller deltakar i Kodeklubben. Ein slik felles arena utan sektorgrenser, har vi ikkje funne nokon annan stad, sier Kjersti Kleven. 

Med seg på laget har NCE iKuben klyngemiljøet i ÅKP, ProtoMore innovasjonslab Høgskulen i Volda, Mafoss, nystarta Ulstein næringsforum, i tillegg til Ulstein kommune og Ulstein vidaregåande skule. 

Dermed er dette en satsing som vil gi læring og ringvirkninger for hele fylket. 

(Saken fortsetter under bildet)

Fra venstre: Jan Tormodsæter fra Mafoss, Gry Nordal fra Ulstein Kommune, Daniel Garden fra Ulstein næringsforum, Sveinar Kleive fra Ulstein vidaregåande skule, Cathrine Johansen fra Sparebanken Møre, Verner Larsen fra Ulstein kommune og Kjersti Klev…

Fra venstre: Jan Tormodsæter fra Mafoss, Gry Nordal fra Ulstein Kommune, Daniel Garden fra Ulstein næringsforum, Sveinar Kleive fra Ulstein vidaregåande skule, Cathrine Johansen fra Sparebanken Møre, Verner Larsen fra Ulstein kommune og Kjersti Kleven fra NCE iKuben. (Foto: iKuben)

Hvorfor Ulsteinvik

  • Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) ga Ulsteinvik kommune innovasjonsprisen 2019

  • Grunnskulen i Ulstein og Ulstein vidaregåande skule har strategiske satsinger på teknologi i skolen 

  • Et regionalt, eksportrettet næringsliv basert på teknologi og med stort innovasjonsbehov 

  • Ulstein kommunes satsing på nyskaping, teknologi og innovasjon i alle sektorer og aktive nettverksbygging til næringslivet 

  • Det etablerte skole-næringslivssamarbeidet på Søre Sunnmøre

(Saken fortsetter etter videoen)

Fleksibelt og sentralt lokale

Lokalet skal ligge i gangavstand til Ulsteinvik barneskule, Ulstein ungdomsskule og bussholdeplassen. Skaparhuset skal bidra til et levende sentrum. Lokalet skal være fleksibelt og ha ulike soner: 

  • digital sone

  • verkstedsone

  • sosial sone

  • undervisningssone

  • møtesone

  • kontorsone til bruk for Mafoss, NCE iKuben, ÅKP/HoppID-kontoret og Ulstein Næringsforum, i tillegg til kontor for gründere og andre relevante aktører 

Stort behov for innovasjon i alle sektorer

I bevilgningen fra Kultur, næring- og folkehelseutvalet ble det trekt fram at det er et stort behov for omstilling og innovasjon, i både kommuner, næringsliv og i utdanningssektoren. 

Næringslivet er midt inne i en stor omstilling, der bedriftene på kort tid har måttet finne nye markeder. Nye kunder, andre verdikjeder og endret logistikk, gjør at dette er en krevende tid for bedriftene.

For å kunne levere kommunale tjenester med rett kvalitet og omfang, under strenge økonomiske rammer, vil kommunene også ha behov for omstilling og innovasjon. Særlig vil den kraftige økningen av eldre utfordre kommunenes tjenesteproduksjon framover. 

Utfordringa til utdanningssektoren blir å levere relevant kompetanse til arbeidslivet. Det blir helt sentralt å ha tett kontakt med arbeidslivet for å utvikle utdanningstilbud.

– Det er også veldig viktig å ta vare på den skaparkrafta som kjenneteiknar denne regionen. Derfor kallar vi det for Skaparhuset – ein arena for læringslivet, sier Kjersti Kleven. 

– Eg er så glad for den offensive kommuneadministrasjonen i Ulstein. Eg er veldig optimistisk på kva som kan bli effekten av ONA-gruppa (samarbeid mellom Offentleg, næringsliv og akademia) i iKuben framover. Der deltar Ulstein kommune, Molde kommune og dei to høgskulane i Volda og Molde, som saman med nokre utvalde bedrifter ser muligheitene i kombinasjonen, sier Kleven. 

Les mer om NCE iKubens ONA-gruppe (offentlig, næringsliv og akademia)

Viktig støtte fra Sparebanken Møre

Sparebanken Møre, som også er del av NCE iKuben, blir partner i samarbeidet, og har gått inn med en million kroner til prosjektet. 

– Vi ønsker å bidra til skaparglede i regionen, og då vi fekk presentert idéane til ein skaparverkstad, var vi raskt einige i at dette må vi berre vere med på, forteller Hege Karete Hamre, Banksjef Næringsliv på Søre Sunnmøre i en pressemelding. 

– Samhandling mellom skule og næringsliv vil være svært viktig framover med tanke på nyskaping og vekst. Elevane må få tidleg kjennskap til dei mogelegheitene som ligg i her i regionen slik at dei sjølve kan kople det saman med eigne interesser og ferdigheiter og være med på å skape si eiga framtid. Samtidig vil det etablerte næringslivet ha behov for å være tett på dei unge for å halde seg oppdatert og lære av dei igjen. Dette er vinn-vinn for alle partar, sier banksjefen i pressemeldingen.

Les mer: Kultur, nærings- og folkehelseutvalet i fylket og Sparebanken Møre løyver 2,5 millionar kroner til prosjektet (mrfylke.no). 

Anna Amundsen