Tussa IKT - Bærekraftig, grønn og sikker IT-utvikling i fellesskap
Tussa IKT har infrastruktur og kompetanse for å sikre tilgang til trygge, grønne og bærekraftige digitale tjenester. Målet er effektivisering og bygge ny konkurransekraft, og flere av kundene er verdensledende innen sine fagfelt.
Publisert 31. januar 2019.
Å legge IT-strategier er en krevende øvelse. Tidligere baserte strategiene seg på hver enkelt bedrifts premisser og teknologi. Men nå gjør applikasjonsleverandører tjenestene sine tilgjengelige via skybaserte, mer standardiserte plattformer. Dermed må virksomhetene tilpasse sine prosesser til systemene, i stedet for at systemene tilpasser seg virksomheten.
Tilpassede og hybride IT-strategier
Internasjonale løsninger i skyen fører med seg utfordringer med tanke på krav til sikkerhet, responstid, integrasjon med lukkede, lokale systemer, myndighetskrav og tilgang på support, for å nevne noe.
– Hybridløsninger, altså å kombinere skybasert med bedriftsspesifikke løsninger som håndteres av virksomheten selv eller hos en hosting eller driftspartner, er nesten alltid svaret på denne utfordringen, sier Norodd Dyrhovden, salgs- og produktsjef i Tussa IKT.
De leverer tjenester innen mange bransjer, som for eksempel nett og kraft, bank og finans, maritim sektor, møbelproduksjonsbedrift og regnskapskontorer.
Fakta om Tussa IKT
www.tussa.no
Grønn, bærekraftig og sikker teknologisk utvikling
I 2015 åpnet Tussa et hypermoderne datasenter i Ørsta, med redundans til datasenter i Herøy, bygd etter Tier III-standard.
– Vi tilbyr det beste fra to verdener. Datasenteret vårt er en del av det globale IT-økosystemet og er koblet sammen med blant andre Microsoft Azure og Amazon Web Services. Samtidig lager vi løsninger for de lokale, virksomhetsspesifikke økosystemene. Det gjør vi for at kundene skal unngå å havne i en “lock in”-situasjon, og alltid har fleksibiliteten til å flytte tjenester mellom ulike tilbydere, sier Dyrhovden.
Fleksibilitet til å bytte tjenester er viktig for kundene. Mange er også opptatt av å redusere virksomhetens karbonavtrykk, bærekraft og sikkerhet. Dette var med i beregningen da Tussa bygde Norges grønneste datasenter.
– Høy varmeproduksjon fra prosessorene gjør at sikker kjøling er like viktig som sikker strøm. I praksis bruker vi strømmen to ganger. Først til prosessorkraft i datasenteret, som igjen genererer varme til kontorbygg. Strømforbruket er selvsagt 100% fornybar energi, sier Dyrhovden.
(saken fortsetter etter filmen)
Bærekraft, digitalisering og nye forretningsmodeller er også fokusområder i klyngearbeidet. Som klyngebedrift får de ekstra fremdrift og energi, mener salg- og produktsjefen.
– Å være med i iKuben gir oss energi og følelsen av å ha samme mål. Vi kan sitte i samme rom og være konkurrenter og samtidig være med å drive løsninger framover.
Big data for kraftproduksjon og sikkerhet
Tussa IKT er med i arbeidsgruppene informasjonssikkerhet og dataanalyse. Analyse av store datamengder er en av virkemidlene i sikkerhetsarbeidet, og Tussa IKT bruker blant annet IBMs Watson.
– Dataanalyse bruker vi til vedlikehold og for å måle optimal styring av kraftproduksjon. Maskinlæring er en vesentlig del av å behandle disse dataene. Her ser vi på samarbeid med de andre iKuben-bedriftene og selv om vi har jobbet inn mot kraftproduksjon er fremgangsmåten og datastrukturen nyttig for andre prosjekter og bransjer, sier Dyrhovden.
Tenking på tvers i ulike bransjer
Hvorfor ble dere med i NCE iKuben?
– Det som trigget oss mest til å bli med, var den bransjemessige variasjonen i klyngen, at de tenker på tvers. Det passet oss bedre enn å være med i maritime klynger, som vi også vurderte. Å tenke på tvers er bra for vår egen utvikling, det tydeliggjør hvilken retning vi skal gå, sier Dyrhovden.
– Jeg har lært mye av hvordan andre tenker og ser muligheter i nye forretningsmodeller. Det har vært helt spesifikke ting, samtidig som vi har fått et større bilde av hvordan vi ser verden, og det er positivt for utviklingen.
Kombinasjonen med akademia var også en viktig faktor.
– iKuben er en god setting for oss for å komme inn i disse miljøene. Det er inspirerende folk å møte, og at vi er med å eie klyngen og styre retningen er også givende, sier Dyrhovden.
Hva vil du fremheve som kjennetegn på klyngearbeidet?
– Inkludering på tvers av bransjer, villighet fra bedriftene og delingsfilosofien er grunnleggende. Folk er fremoverlente, de er ikke redde for å dele kompetanse for felles mål, avslutter Norodd Dyrhovden, salgs-og produktsjef for Tussa IKT Bedrift.