Ninas forskning slår fast: sirkulær økonomi lønner seg
Stadig flere virksomheter ønsker å implementere sirkulærøkonomi som en del av det grønne skiftet, men kan det skape verdier? Ja, viser fersk forskning.
Nina Pereira Kvadsheim er leder for bærekraft og sirkulær økonomi ved NCE iKuben. Onsdag 25. januar forsvarte hun sin doktorgradsavhandling innen sirkulær økonomi ved Høgskolen i Molde: "Determining the Economic Viability of Circular Economy Business Models in Engineer-To-Order Context".
Relevant for industrien
I arbeidet med doktorgraden har Nina forsket på implementering av sirkulære forretningsmodeller i ETO-bedrifter i den maritime industrien i regionen. ETO, eller Engineer To Order, omfatter industriaktører som skreddersyr produkter på bestilling. I norsk industri er dette den vanligste måten å drive produksjon på, noe som betyr at forskningen er svært relevant.
En rekke gevinster
Ninas forskning viser at sirkulærøkonomiske strategier vil kunne gi gevinster kort og lang sikt.
– De viktigste gevinstene er mindre avfall, redusert uttak av knappe naturressurser, og økt sysselsetting innen reparasjon og reproduksjon, forteller Nina.
I dette ligger også kilden til økonomisk gevinst, påpeker hun.
– Ved å gjenbruke eksisterende materialer i større grad, vil behovet for nye materialer etter hvert bli mindre, og fortjenesten vil øke. Den sirkulære forretningsmodellen gir også mulighet for å skape nye jobber. Her er det oppgaver som ikke gjøres i den lineære forretningsmodellen, mener Nina.
Fire år + mammaperm
Da hun forsvarte doktorgraden, var det slutten på et arbeid som har vart i fire år og to måneder.
– Det føles veldig bra å bli ferdig. Det har vært en lang prosess, og det har tidvis vært stressende. Jeg har også fått en baby i tillegg til å bære fram forskningen, og nå er det en lettelse å legge det bak meg og se at det kan tas i bruk.
Overraskende funn
Underveis i arbeidet har hun jobbet med to-tre bedrifter i den maritime næringen, og hun er overrasket over noen av funnene.
– I litteraturen som omhandler sirkulærøkonomi, hevdes det at det må være standardisere produkter eller komponenter for at det skal lønne seg. Man har også trodd at jo mindre produkter, jo enklere er det å tjene penger. Men jeg fant ut det motsatte. Det er enda bedre payoff økonomisk hvis du tar de komplekse og større produktene. I litteraturen er det generalisert, men vi ser at dette er avhengig av industritype. Innen ETO med skreddersøm og komplekse, store produkter er nemlig materialkostnaden vesentlig.
Du må gå «all inn»
For bedrifter som nå ønsker å ta steget ut i en sirkulær økonomi, har Nina et klart råd.
– Du må ikke gjøre det halvveis, men være 100 % dedikert når du går fra lineær til sirkulær. Med snarveier eller grønnvasking vil du ikke komme i mål. Du kan imidlertid jobbe med to forretningsmodeller parallelt – en lineær og en sirkulær. Men du er «hel-veis» på begge og blander ikke, sier Nina Pereira Kvadsheim.
Med doktorgraden i boks ser hun nå fram til å fortsette jobben med å bistå NCE iKubens klyngebedrifter som ønsker å komme i gang med sirkulære forretningsmodeller.
Nina Pereira Kvadsheim (39) er leder for bærekraft og sirkulær økonomi ved NCE iKuben. Hun har tidligere arbeidet som forsker i logistikk ved Møreforskning, og som forsker i ulike FN-organisasjoner som UNICEF, UNHCR og WFP.
De siste årene har Nina Pereira Kvadsheim forsket på bærekraft og sirkulærøkonomiske strategier i nært samarbeid med næringslivet på Nord-Vestlandet. Onsdag 25. januar forsvarte hun sin doktorgradsavhandling ved Høgskolen i Molde.