Mye forskning i klyngen!

forskning.jpg

Flere av klyngebedriftene i iKuben setter nå i gang med forprosjekt med støtte fra Innovasjon Norge. De reagerte raskt da ekstra støtte til tiltak ble gjort tilgjengelig, og dette får fart i utviklingsarbeidet.

Da koronaviruset kom og satte verden på hodet, svarte virkemiddelapparatet med en rekke støtteordninger og tiltak. Innovasjon Norge åpnet for forprosjekter med en ramme på 500.000,- innenfor Miljøteknologiordningen og Innovasjonskontrakter. Flere iKuben-deltagere har søkt om dette og fått positivt svar.

Vil utvikle ny forretningsmodell

Bertel O Steen Power Solution er en av disse. BOS Power har lang historikk med å selge dieselmotorer, og service og vedlikehold av disse er en viktig inntektskilde for bedriften. Spørsmålet de nå skal finne svar på, er om de kan gjøre det samme på elektriske motorer i forretningsområdet batterielektriske systemer.

– Vi jobber med elektrifisering av fartøy, og har fått midler til et forprosjekt som skal kartlegge kundebehovet og teknologimulighetene i det å overvåke og samle inn driftsdata fra fartøy, og systematisere det for å skape kundeverdi. Vi ønsker også å kartlegge hvordan vi kan bygge service- og vedlikeholdskonsept for batterielektriske systemer. Får vi til begge deler har vi gjort det store, sier Lars Erik Holo i BOS Power.

– BOS Power i sin helhet har en ganske tradisjonell forretningsmodell, mens vi på elektrifisering har mye utviklingsarbeid. Forretningsmodellen gjør seg ikke selv, og det er grunnen til at vi tar denne kartleggingen, sier Holo.

BOS Power ønsker at forprosjektet også skal bidra til å etablere en metodikk for hvordan de jobber med utvikling generelt, og de setter i gang med arbeidet rett etter sommerferien.

Lars Erik Holo og BOS Power ønsker blant annet å kartlegge hvordan de kan bygge service- og vedlikeholdskonsept for batterielektriske systemer.

Lars Erik Holo og BOS Power ønsker blant annet å kartlegge hvordan de kan bygge service- og vedlikeholdskonsept for batterielektriske systemer.

God hjelp av klyngene

Holo sier at de har fått god hjelp av klyngene i forbindelse med søknadsprosessen.

– Vi søkte hjelp hos både iKuben og Maritime CleanTech, som er vår bransjeklynge. De var sparringspartnere til hvordan søknaden skulle skrives, og ga oss god og avgjørende hjelp. Da søknaden var levert tok det bare tre dager før vi hadde positivt svar fra Innovasjon Norge, forteller Holo.

Kontroll og effektivitet i kvitfisknæringa

Maritech er største leverandør av programvareløsninger for sjømatindustrien, og skal nå gjennomføre et forprosjekt der de vurderer innholdet i det som skal bli et nytt produkt til bransjen. Bakgrunnen er et myndighetskrav om bedre kontroll med rapportering av fiskefangst.

– I kvitfisknæringa er det ganske store utfordringer: Myndighetene har ikke god nok kontroll med virksomhetene og at det som blir fisket faktisk blir rapportert inn. Dette er en kjempeutfordring som er litt underkommunisert, sier Bjørnar Kvalsnes i Maritech.

Bjørnar Kvalsnes i Maritech t.v. Her sammen med konst. adm. dir Odd-Arne Kristengård.

Bjørnar Kvalsnes i Maritech t.v. Her sammen med konst. adm. dir Odd-Arne Kristengård.

Vil utvikle tjenesten

I fjor høst gikk en stor utredning om framtidens fiskeri ut på høring. Her går det fram at tekniske løsninger skal løse mye av utfordringene i bransjen; løsninger som gjør det vanskeligere å fuske og som gir myndighetene bedre kontroll. Dette stiller helt nye krav til Maritech som leverandør.

– Med dette forprosjektet skal vi gå dypt inn i problemstillingen, teste mot kunder og finne ut hvordan tjenesten vi tilbyr skal være. Vi har så smått begynt internt, og kommer til å jobbe med dette utover høsten. En av utfordringene med stor kontroll er at det kan gå utover effektiviteten i produksjonen hos våre kunder. For oss som leverandør er det et mål å unngå dette, sier Kvalsnes.  

Resistenstest av bakterier

Axbit ønsker å finne potensialet for å ta i bruk teknologi i resistenstest av bakterier – arbeid som i dag gjøres manuelt. Axbit er allerede i gang med brukerintervjuer for å forstå mulighetene og markedet.

– Vi visste om et konkret behov ved mikrobiologisk avdeling ved Molde sjukehus, Helse Midt. Så er spørsmålet om det er et større marked? Nå skal vi finne ut mer om markedet for produktideen - særlig innen andre helseforetak nasjonalt, men også om potensialet internasjonalt, sier Anders Bjørnstad, daglig leder i Axbit.

Daglig leder Anders Bjørnstad og løsningsarkitekt Rita Nerland i Axbit.

Daglig leder Anders Bjørnstad og løsningsarkitekt Rita Nerland i Axbit.

Billigere og bedre

I forprosjektet sjekker de potensialet for å bruke teknologi i det arbeidet som i dag gjøres manuelt.

– Ved å automatisere prosesser kan dette gjøres billigere, og det blir også mindre risiko for menneskelig feil, og dermed mindre behov for kontroller. Dermed kan man frigjøre ressurser til mer komplekse oppgaver, sier intern prosjektleder og løsningsarkitekt hos Axbit, Rita Nerland.

Axbit sjekker nå ut potensialet for å bruke teknologi i resistenstest av bakterier. (illustrasjonsfoto).

Axbit sjekker nå ut potensialet for å bruke teknologi i resistenstest av bakterier. (illustrasjonsfoto).

Kan ha stort potensiale

Bjørnstad synes det er motiverende å jobbe med en problemstilling som dette, han er genuint nysgjerrig på hva de kommer til å trekke av konklusjoner.

– Vi er en teknologi- og ingeniørtung organisasjon, og dette er et kjempespennende teknisk problem å ta fatt på siden vi skal bruke kamerateknologi, computer vision og maskinlæring for å lese av de relevante verdiene. Dersom vi får vi gode svar i forprosjektet kan det bli et større og mer teknisk løp hos oss, og da vil vi nok også rekruttere for å utvide teamet vårt innenfor maskinlæring og computer vision, sier Bjørnstad.

Ny strategi

Ameka, som i dag utfører en god del verkstedtjenester, skal i gang med et forprosjekt der de ser på muligheter for omstilling av selskapet til å levere mer automatiserte maskinbyggingsoppdrag.

– Vårt forprosjekt handler om å lage strategien for å gå den veien. Vi undersøker markedet og får et grunnlag til å beslutte hvilken retning vi skal velge, sier daglig leder i Ameka, Arild E. Kilen.

Arild E. Kilen, daglig leder i Ameka. Selskapet ser nå på muligheter for omstilling til å levere mer automatiserte maskinbyggingsoppdrag.

Arild E. Kilen, daglig leder i Ameka. Selskapet ser nå på muligheter for omstilling til å levere mer automatiserte maskinbyggingsoppdrag.

Ekstremsituasjon

Han forteller at dette kommer veldig godt med i det han kaller en ekstrem situasjon.

– Som følge av covid 19 har vi veldig lav ordreinngang for tiden. Vi har stort sett utført oppdrag fra lokale virksomheter innen olje- og gass som har kjøpt maskineringstjenester fra oss. Vi har greid å vokse på dette, men nå har alle bedrifter innkjøpsstopp, sier Kilen.

God timing

Han mener derfor det er god timing at forprosjektmidlene kom nå.

– Dette gjør at vi kan prøve å gå videre på en bredere front, og uten midler til omstilling ville vi ikke greid det. Vi kommer til å skissere hovedplanen for prosjektet før sommeren, og arbeidet vil pågå utover høsten, sier Kilen som legger til at Ameka er takknemlig for hjelpen de fikk i arbeidet med søknaden, fra både Gabriele hos iKuben og fra Innovasjon Norge.

Råd rundt søknadsprosessen

FoUI-leder i iKuben, Gabriele Hofinger Jünge, har hatt kontakt med mange av klyngebedriftene i forbindelse med søknadene.

 – Vi visste hva Innovasjon Norge var ute etter, og kunne dermed rådgi klyngebedriftene i ulike faser – både vurdere om Innovasjon Norge var riktig plass med den problemstillingen bedriften har, delta i møter med Innovasjon Norge og bidra til å jobbe fram utkast til søknad, sier Jünge.

Gabriele Hofinger Jünge i iKuben forteller at det fortsatt er mulig å søke om midler til forprosjekt.

Gabriele Hofinger Jünge i iKuben forteller at det fortsatt er mulig å søke om midler til forprosjekt.

Fortsatt muligheter

Hun forteller at noen virksomheter hadde ønske om og mer behov for mer hjelp enn andre.

– Noen bedrifter hadde kanskje ikke søkt hvis de ikke hadde fått hjelp, og det er derfor viktig at virksomhetene tar kontakt om de er i tvil. Vårt inntrykk er at det har vært en veldig grei behandlingsprosess der også Innovasjon Norge ved Mari Klokk Leite har tatt seg god tid til hver bedrift, sier Jünge, som legger til at for alle forprosjektene har potensiale til å bli noe større.

– Innovasjon Norge vil gjerne få i gang hovedprosjekt også, og det er fortsatt midler der. Så dersom flere er interessert, må de ta kontakt med Innovasjon Norge eller med oss i iKuben, oppfordrer Jünge.

Guest User