Millionstøtte til innovativ brobygging og infrastruktur for innovasjon
Publisert 27.06.2022
NCE iKuben har fått totalt 1,85 millioner kroner i støtte. Tildelingspotten kommer fra Skaparkraft, program for langsiktig omstilling av næringslivet i Møre og Romsdal.
— Som tverr-industriell klynge tilrettelegger vi for samarbeid, forsking, utvikling og innovasjon, og støtten vi nå får viser at initiativene og innsatsen fra våre deltagervirksomheter har stor betydning for næringslivet i regionen, sier Arne Larsen, prosjektleder i NCE iKuben.
1 million kroner til industriell utvikling av sirkulære verdikjeder for aluminium
Industriell utvikling av sirkulære verdikjeder for aluminium - aka. “AluBru”
Prosjektets hovedmål er å legge til rette for industriell utvikling og sirkulære verdikjeder for aluminium i Møre og Romsdal.
Dette er en videreføring av arbeidet av Sunndal Næringsselskap i samarbeid med Hydro Sunndal og NTNU gjorde med forprosjektet «Store alu-strukturer - Regional og sirkulær verdikjede».
Hensikten med forprosjektet var å utrede muligheten for å bygge en ny fabrikk for produksjon av store profilbaserte aluminiumsløsninger til bruk i ulike typer konstruksjoner.
Eksempel på konstruksjoner
bruer av alle størrelser
kaianlegg
marine fartøy
olje og gass installasjoner
vindmøller
solenergi-anlegg
elektriske kabler
merder til fisk og havbruk
Forprosjektet ble avsluttet i desember 2021. Data- og kunnskapsgrunnlaget som ble utarbeidet skal danne grunnlaget for videre arbeid som har følgende mål:
1) Etablere beslutningsgrunnlag for å prosjektere, teste og produsere pilotbro i samarbeid med Hydro ASA og i nært samarbeid med Møre og Romsdal Fylkeskommune som utviklingsaktør og bro-eier.
2) Utarbeide 2-5 samarbeidsprosjekter mellom regionale aktører som støtter opp industriell utvikling (som ny fabrikk for produksjon av store profilbaserte aluminiums-løsninger) og etablering av nye bedrifter som del av en sirkulær verdikjede for aluminium.
3) Etablere regionalt kompetanse-hub for industriell utvikling og sirkulære verdikjeder for aluminium som skal øke regionalt sysselsetting og fylkets eksportvolum .
850 000 kr til veileder infrastruktur for innovasjon
Veileder Infrastruktur for innovasjon - aka. “VIFI”
En felles veileder over innovasjonsmiljø og -tilbud i fylket vårt trengs.
Prosjektet vil kartlegge behov, beskrive tilgjengelige miljø, infrastruktur og kompetanse, metodikk og utstyr. Resultatet blir en rettleder for ressurser i innovasjonsarbeid og verktøy i regional og nasjonal infrastruktur.
Klynger, innovasjonselskap, næringshager, utdanningsinstitusjonar og lignende er eksempel på miljø som har tilgjengelig infrastruktur for innovasjon i Møre og Romsdal.
Disse miljøene har utstyr, metodikk og kompetanse tilpasset behovet de skal løse. Denne infrastrukturen har bør kartlegges og kobles enda tettere sammen, og det skal vi, som tverr-faglig klynge bidra til.
Les mer
Millionstøtte til å utvikle infrastruktur til forskning og innovasjon i Møre og Romsdal (mrfylke.no)
Del gjerne denne saken med nettverket ditt.