CodeIT: Millionstøtte fra EU var avgjørende

CodeIT har ved hjelp av EU-midler funnet løsningen på frustrerende krav til dokumentasjon og datahåndtering. Utviklingen av det nye produktet førte også til medlemskap i iKuben.

Daglig leder i CodeIT, Bjørnar Torsnes ledet utviklingen av løsninger for industriell merking og sporing. (Foto: Marit Letnes)

Daglig leder i CodeIT, Bjørnar Torsnes ledet utviklingen av løsninger for industriell merking og sporing. (Foto: Marit Letnes)

Publisert 3. januar 2019.

CodeIT utvikler forretningskritiske, fleksible og skalerbare webapplikasjoner løsninger for industriell prosessnær IKT. Deres tekniske løsninger håndterer store datamengder og gjør prosesslinjer mer lønnsomme. De ble med i iKuben i 2017, etter å ha vunnet millionstøtte fra EUs forskning- og utviklingsprogram med drahjelp fra Høgskolen i Molde.

Fakta om CodeIT

  • Stiftet i 2011

  • Utvikler programvare for prosesslinjer

  • Kontor: Oslo, Gøteborg i Sverige, Ho Chi Minh City i Vietnam

  • Codeit.no
  • – Dokumentasjonskravene for alle ledd i prosesslinjen for produsenter øker. Dette er særlig merkbart innen mat- og medisinproduksjon, men trenden er tydelig på tvers av sektorer. Programvaren vi lager bidrar til å effektivisere arbeidet med dokumentasjon, merking og sporing, sier Bjørnar Torsnes, gründer og daglig leder i CodeIT.

    Med over 20 års erfaring med prosesslinjer og IT-løsninger har han industrierfaring fra alle deler av produksjon- og tilhørende prosesser, fra gulvet til systemnivå. I dag er aktører som TINE, Marine Harvest, Volkswagen, Boliden og Elkem blant kundene.

    Fikk EU-millioner for å digitalisere

    Store volum av dokumentasjon generes og prosesseres for alle stadier av et produkts livssyklus. Effektiv Supply Chain Management er viktig for å drive lønnsomt. Derfor tente Torsnes på gründertennpluggene da han fikk høre at opp til 60 ringpermer med dokumentasjon ble sendt sammen med servicedeler til olje- og gassektoren.

    – Jeg trodde ikke på det, men det var sant! Når sivilingeniører sitter og baler med å samle sammen pdf-er, begynner jo de å lure på om dét er meningen med livet. Arbeidet er demotiverende og ineffektivt, sier Torsnes.

    – Vi kan jo spørre oss hvorfor de store gutta, som SAP, ikke har løst dette. Jeg tror at de ser alt ovenfra, og vi kom nedenfra, med automasjonsbakgrunn, sier Torsnes.

    Løsningen ble en ny programvare, og utviklingsprosessen førte CodeIT til Europa via Vestlandet.

    Match mellom akademia og næringsliv

    – Molde kom på radaren vår fordi vi søkte støtte fra EUs forskning- og innovasjonssatsning Horizon 2020. Vi trengte akademiske samarbeidspartnere, og fikk god kontakt med Høgskolen i Molde. Jeg opplevde høgskolen som veldig proffe og flinke, sier Torsnes.

    CodeIT endte med å få 1,2 millioner kroner i støtte fra EU.

    De utviklet løsningen CodeIT eMRB, som står for electronic Manufacturing Record Book. Det er et program som effektiviserer dokumenteringskravene i industrien betraktelig.

    Se hvordan CodeIT eMRB fjerner behovet for frustrerende ringpermer i videoen under.

    (Saken fortsetter etter videoen.)

    I løpet av samarbeidet med høgskolen ble de introdusert for flere aktører i Molde, og iKuben ble nevnt som en god match.

    CodeIT eMRB er nå lansert i det internasjonale markedet, og aktører i olje- og gassektoren er blant kundene.

    – EUs Horizon2020 er det høyeste nivået du kan komme, det er ekstremsport med knivskarp konkurranse. Vi konkurrerte mot 361 bedrifter og det var en krevende prosess. Å bli iKuben-deltager var derimot veldig ubyråkratisk, jeg fikk “ja” dagen etter at vi leverte søknad!, sier Torsnes og smiler.

    Å blande hummer og kanari er bra

    Forskning- og utviklingsprosjekter og klynger er det mange av, både nasjonalt og internasjonalt. CodeIT undersøkte flere. Hvorfor valgte de å bli med i iKuben?

    – Da jeg fikk vite at det kostet 45 000 kr året å delta, sa jeg at prisen er såpass høy at det er ikke noe man gjør for moro skyld. Det må være ordentlig. Når du har en gjeng, så drar de deg enten opp eller ned. Da er det viktig å velge riktig, og iKuben er langt fra en gjeng av tullebukker. Å være med i slike samarbeid tar tid, så du må få igjen noe. Vi får energi og faglig påfyll. At det er hummer og kanari blant medlemmene er bra, det er et verdiløft i seg selv, sier Torsnes.   

    Teknologiutfordringer på tvers av bransjer

    Alle deltakervirksomhetene må bidra inn i klyngesamarbeidet. Hva bringer CodeIT til bordet?

    – Teknologiutvikling er universelt. Om løsningene våre blir brukt på bakeri eller fiskebåt, går ut på ett. Vi er bransjeuavhengige. Så lenge det er en produksjon, en prosesslinje, så spiller ikke sektoren noen rolle. Kompetansen vi har tilfører forhåpentligvis verdi for de andre medlemmene, samtidig som møtene gir en verdi for oss, sier Torsnes.

    Åpenhet som forretningsfilosofi

    Programvareutvikling for automatisering av prosesser innebærer at koden må fungere godt sammen med et stort spekter av maskiner og utstyr.

    Torsnes viser etiketteringsmaskiner og styroporkasser til laks i CodeITs verksted i Østensjøveien. Kassene brukes av verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest. Som deres tekniske partner har CodeIT i dag installasjoner i Norge, Skottland, Irland, USA og Canada.

    Les mer om smart industriell merking og CodeIT Enterprise

    Bjørnar Torsnes, daglig leder i CodeIT, foran etiketteringsmaskinen med egenutviklet programvare som gjør sporing enklere. (Foto: Marit Letnes)

    Bjørnar Torsnes, daglig leder i CodeIT, foran etiketteringsmaskinen med egenutviklet programvare som gjør sporing enklere. (Foto: Marit Letnes)

    At løsningen fungerer uavhengig av alder, merke eller teknologi på utstyret er et verdivalg for CodeIT.

    – Vi har valgt å basere oss på standarder og open source, i motsetning til mange av konkurrentene våre som baserer seg på spesialtilpasset skreddersøm. Flere store IT-leverandører lever i altfor stor grad av å selge konsulenttimer, og da tjener de på kaos. Når vi installerer hos en kunde har vi ingen programmering, vi gjør kun en konfigurering i hvert enkelt tilfelle. Så om vi har to  eller tusen kunder, har vi eksakt samme kildekode,

    sier Torsnes, og fortsetter:

    – I motsatt fall, hvis vi hadde hatt tusen ulike kildekoder, blir vedlikehold veldig personavhengig. Åpenhetsfilosofien er en av årsakene til at store industribedrifter velger CodeIT Enterprise som en forretningskritisk løsning i sin prosess, sier Torsnes.

    Dagens forretningsmodeller varer ikke evig. Å tilpasse seg de raske endringene innen teknologi, industri og næringsliv er krevende og helt nødvendig.

    Innovasjon skjer i møte med reelle utfordringer

    NCE iKuben har som mål å hjelpe virksomheter med digitalisering, omstilling og innovasjon. For at overgangene skal bli vellykket, er det viktig at folk møtes og deler erfaringer på tvers av bransjer.

    – Vi er både leverandør og samarbeidspartner for kundene våre. En viktig grunn til at vi er med i klyngen at vi jakter kontinuerlig etter utfordringer. Innovasjon skjer i grensesnittet mellom fagkunnskap og virksomheter som etterspør løsninger på sine reelle utfordringer. Å ha krevende kunder som utfordrer dagens status dytter teknologien fremover. Vi må møte de bedriftene, og på arenaer som iKuben kommer man lettere rett opp i styrhuset, avslutter daglig leder og gründer Bjørnar Torsnes.


    Slik søker du deltakelse i iKuben

    Se alle deltagerbedriftene

    Del denne artikkelen med nettverket ditt: