Forsiktig optimisme i krevende tider
Publisert 4. mai 2021
Internasjonal krise til tross - deltagervirksomhetene melder om rekordkontrakter, nye ansettelser, framskyndet digitalisering og oppkjøp og utvikling av ny teknologi på årets andre eiermøte.
NCE iKuben eies av deltagerne, og 28. april ble det avholdt årsmøte og med påfølgende eiermøte.
Blant punktene på programmet er “runden rundt bordet” en av de mest interessante og hyggelige. Det er en årlig uformell statusoppdatering der alle forteller hvordan året har vært og hvordan klyngen eventuelt har bidratt.
Det meldes om utvidelser globalt, nyansettelser, jobbing med forretningsmodeller og bærekraft, forskning og utviklingsprosjekter, og gode resultater til tross for 2020.
God omstillingsevne
Omstillingen vi er inne i påvirker alle deler av samfunnet - både offentlig sektor, privat næringsliv, høyere utdanning og forsking. Responsen var at for det aller meste at det gikk bra med deltagervirksomhetene - fra kommunenivå til de internasjonale konsernene.
Økt digitalisering og bærekraftsfokus
Hjemmekontor har blitt den nye normalen, og har fremskyndet digitalisering av operasjoner som tidligere krevde reising, og virksomhetene har tilpasset seg.
Noen eksempler er at National Oilwell nå fjernstyrer heisekraner i Korea fra Molde, i stedet for å fly ned ansatte. Glamox har kjøpt opp teknologiselskapet Luminell, og ser på spennende muligheter for å skape bedre arbeidsmiljø i krevende omgivelser, drevet av teknologi og bærekraft. Oshaug Metall investerer i produksjon og jobber mye med bærekraft. Cinderella Eco planlegger ny fabrikk for å møte stor etterspørsel i alle sine markeder.
Offentlige anskaffelser i kommunen er i endring, der undersøkes det hvordan sirkulærøkonomi kan brukes i praksis. Sparebank1 SMN melder om at de merker stor aktivitet i næringslivet, noe de er glade for. Banken har startet å inkludere utslipps- og klimarisiko i risikoanalysene sine. For å nevne noe.
Mye forskning og utvikling
Flere deltagervirksomheter har FoU-prosjekter på gang, eller er i gang med søknadsjobbing. Mye spennende som skjer innen digitalisering av prosessindustri. Vi oppfordrer alle som har en idé til å ta kontakt med vår FoU-leder Gabriele@ikuben.no, som hjelper til med veiledning og avklaring rundt søknader, finansiering og samarbeid med virkemiddelapparatet.
Nyansettelser - lettere å få tak i talenter som ellers bor i storbyene
Flere av virksomhetene har ansatt nye folk både nasjonalt og internasjonalt. Det merkes at flere talenter søker stillinger utenfor storbyene. Medlemskap i klyngen blir trukket fram som attraktivt, for det er en god møteplass for å bli kjent med andre utenfor egen arbeidsplass sosialt og faglig.
Kompetanseheving er en god investering
Annerledesåret har vært en god anledning til å drive kompetanseheving og etterutdanning. Begge tenketankene - for unge ledere og toppledere - har god aktivitet og mye på programmet framover. Administrasjonen har studert og avlagt eksamen i Circular Economy and Sustainability Strategies ved University of Cambridge, Judge Business School.
To nye etterutdanningsprogram åpnes for påmelding for ansatte i deltagervirksomhetene nå:
Etterutdanning innen industriell digitalisering og kunstig intelligens - UiA (søknadsfrist 5. mai 2021)
Programmet er et samarbeid mellom NCE iKuben, Eyde Cluster, GCE NODE, Digin, Sinpro, Mechatronics Innovation Lab (MIL) og UiA, og støttes av Kompetanse Norge.
Bærekraftig fremtid - NHH (Søknadsfrist 5. august 2021)
Programansvarlige Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen er førsteamanuenser ved Norges Handelshøyskole, hvor de leder Centre for Sustainable Business.
Vi oppfordrer deg til å gripe muligheten!
Lyst til å bli deltager i NCE iKuben?
Slik går du fram