6 ting vi lærte på Vårsleppet 2019
Vårsleppet er vel overstått, her er 6 lærdommer vi tar med oss videre.
Publisert 15. april 2019.
Vårsleppet var fullpakket av spennende innlegg og workshops, med tema som strakk seg fra cybersikkerhet, til industriprosesser, økonomi, forskning og innovasjon. FNs bærekrafsmål var grunnmuren i det hele. Her er et konsentrert utdrag av 2 intensive dager.
1. Bærekraft og miljø er umulig å ignorere og må inn i styrerommene. Nå.
Verdens skoger brenner mens direktører i store internasjonale selskap spiller golf som vanlig, sa første taler ut, Ed Gillespie.
Tiden for inkrementell innovasjon og forbedring er over, nå må vi ta gigantiske sprang, og det kan vi få til. Vi må jobbe sammen på nye måter, innse alvoret, ta ansvaret og tørre å være innovative - som firma og som privatpersoner, var budskapet hans.
Gillespie er opprinnelig marinbiolog som i dag er serie-entreprenør for grønne virksomheter, skribent og styremedlem i Greenpeace. Han har sluttet å tro på gradvis endring, har sagt opp jobben i det suksessrike London-byrået Futerra som han var med å starte, og er nå mentor og jobber med små, innovative start ups, leder- og akselerratorprogrammer.
Vi tok en prat med Ed på kaikanten, hvor han oppsummerte innlegget sitt og gir råd til norske ansatte som vil være best mulig posisjonert til å klare det krevende skiftet vi står overfor.
… Men skulle det vær såååå mye fokus på bærekraft?
Programkomiteen var litt utspekulert da de inviterte til “to dager fylt med bærekraft, digitalisering og nye forretningsmodeller.” Flere deltagere ga uttrykk for at de tenkte at Vårsleppet dreide seg mest om digitalisering og nye forretningsmodeller. Så ble det massivt fokus på bærekraft.
Norodd Dyrhovden, salgs- og produktsjef i Tussa IKT var blant dem som hadde sett for seg mer fokus på digitalisering og forretningsmodeller, men rapporterte at han var inspirert og fylt av guts ved konferansens slutt.
2. Å være miljøvennlig er en konkurransefordel selv i internasjonale industrier med små marginer
Se til naturen! Der er det mangfoldige løsninger på samme problem – finn inspirasjon til nye produkter, forretningsmodeller og overlevelsesstrategier der, sa Geanne Van Arkel.
I over 15 år har hun jobbet med bærekraft hos den internasjonale teppeprodusenten Interface, og hun leder nå bærekraftssatsingen for Europa, Midtøsten og Afrika.
Hele firmaet er gjennomsyret av å være en positiv støttespiller til naturen, ikke bare miljøvennlige. Og det har de vært siden 1994.
Hun viste hvordan Interface har tatt grep for å redusere sitt globale fotavtrykk ved å drastisk redusere på vannforbruk i produksjon, tenke sirkulært i alle faser av produktenes livsløp, og hente inspirasjon fra naturen. Blant annet jobber de med å gjøre om fabrikkene sine til “skoger” som aktivt renser luft, i stedet for å forurense den.
Hva er resultatet?
Pengene og hjelp til å løse utfordringene renner inn!
– Bare start med bærekraftsarbeidet i dag, det er ikke noe å lure på, kunder og samarbeidspartnere liker det og dere vil få hjelp til å løse miljøutfordringer fra uventede steder, var Geannes budskap.
Lesetips: Confessions of a radical industrialist, av Ray Anderson, grunnlegger og styreleder i Interface.
3. Oljefondet er ingen sovepute - søksmålene er på vei
OK, vi vet at olja tar slutt. Men kontoen er uansett fylt opp for fremtidige generasjoner på grunn av vårt alles kjære oljefond. Vi kan leve av renter og investeringene derfra, ikke sant?
Tenk om igjen, sier Sony Kapoor.
Gigantiske søksmål kommer med overveiende stor sannsynlighet til å tømme fondet, var temaet for hans innlegg.
Olje og gass-industrien og -nasjoner risikerer å få samme skjebne som tobakkindustrien. Olje og gass har beviselig påført stor skade for individer, nasjoner og landområder. Skader det kommer til å bli vanskelig å vri seg unna. Søksmål kommer til å komme.
En mulig redning kan være å vise at vi har lært av våre feil, at vi jobber sammen for å redusere skadene og rett og slett opptrer etisk. Det kan redde oljefondet og den norske økonomien, sa Kapoor. Kapoor startet som biokjemisk ingeniør, til å jobbe innen bank og finans, blant annet som rådgiver for World Economic Forum og er i dag leder av den internasjonale tenketanken Re-define.
Tittetips: Sony Kapoors videokronikk fra NRK: “Norge, jeg elsker deg, men vi må ta en prat”
4. Tenketanken vil systematisk utfordre bedriftseierne fremover
I januar i år startet en ny tenketank for unge ansatte. Målet er å generere ny tenkning og utfordre deltakervirksomhetene på temaer som er viktige for fremtidig konkurransekraft. Bærekraft er ett av temaene.
– Vi skal tenke ut av iKuben, sa Svetlana Rotaru fra Astero, og Lasse Kristiansen fra M&R fylkeskommune. De presenterte TenkiKuben, tenketanken for ansatte under 35 år. Tenketanken har allerede utfordret flere ledere, og det kommer bare til å øke i tiden fremover.
5. Magi skjer når folk møtes
Teknologien er en del av helheten. Samarbeid og suksess handler om å utvikle mennesker og god kultur. I workshopene lærte deltagerne mer om hvilke prosesser folk har vært gjennom og hvilke utfordringer de står ovenfor. Pausene var fulle av livlig prat og interessante diskusjoner, og latteren satt løst under middagen. Vi så mange spirer til nye samarbeid, og forsterking av eksisterende relasjoner.
Dette er kanskje ikke en ny lærdom, men det var tydelig at det er smart å komme seg ut av kontorene og møte andre enn kollegaer for å diskutere jobb.
6. Norsk industri er rigget for internasjonal, grønn suksess
Vårsleppet ble avsluttet med et pragmatisk, engasjert og optimistisk innlegg av Jan Christian Vestre, sjef for utemøbelprodusenten Vestre. Det er gode tider i vente, hvis vi spiller kortene våre riktig, var budskapet.
Med riktige politiske insentiver, riktig tankesett og nok fart og trykk kommer vi oss gjennom den krevende tida som står foran oss. Verden har behov for ingeniør- og designkompetansen norsk industri og arbeidsliv sitter på.
“Omstillingen har så vidt begynt, og jeg er sikker på at vi får det til!”, var hans siste ord.
Tusen takk til alle som kom! Nå er våren her, og vi ser fram til knoppskyting, nye løsninger og grønn vekst!
Del gjerne med nettverket ditt: