fallback-img.jpg

iKubenkonferansen 2024

iKubenkonferansen setter dagsorden for næringslivet i Møre og Romsdal!

Temaet for 2024 er Konkurransekraft gjennom bærekraft – fra rapportering til handling.

Mange bedrifter er godt i gang med å måle og rapportere på sine bærekraftstiltak. Men vi er avhengige av å gjøre mer enn lovpålagt rapportering for å skape nye muligheter som følge av bærekraftsarbeidet. De virksomhetene som har det mest modne forholdet til hvordan bærekraftsarbeidet kan skape konkrete konkurransefortrinn, er virksomhetene som vinner de største markedsandelene regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi må ta raskere, tydeligere og lengre steg inn i mulighetsrommet forbundet med det grønne skiftet hvis vi skal utvikle oss videre.

Årets iKubenkonferanse setter retning og gir deg både kunnskapen og nettverket du trenger for å gå fra rapportering til handling.

Velkommen til Scandic Seilet den 25. april 2024!

 

Program 25. april 2024

  • Registrering, kaffe og «Hei, så kjekt å se deg! Takk for sist!»

  • iKuben setter dagsorden – velkommen ved daglig leder i iKuben, Konrad Lillevevang.

  • Eirik Norman Hansen ledet oss trygt og klokt gjennom fjorårets konferanse og vi er veldig glad for at han er på plass også i år!

    Den prisvinnende foredragsholderen er futurist og teknologioptimist. Han er spesielt opptatt av hva teknologi betyr for mennesker, organisasjoner og samfunn, og hvordan morgendagens utvikling vil påvirke nettopp din bransje. Eirik er kjent for sine engasjerende foredrag om fremtid, arbeidsliv, teknologi og digitalisering, krydret med fersk innsikt og ny inspirasjon.

    Eirik er er utdannet siviløkonom med master i teknologiledelse og har over 20 års erfaring som leder, rådgiver og forretningsutvikler. Han er tilknyttet Ideas Lab som Senior Researcher og underviser på Høyskolen Kristiania.

  • Sirkulære system og klimapolitikk ved Lars J. Nilsson, professor i miljø- og energisystemer og leder for Institutt for teknologi og samfunn ved Lunds Universitet.

    Han har i 30 år forsket på energisystemer og forskningen hans fokuserer på industriell dekarbonisering, parallelt med overganger til nye energisystemer med strategier for sirkulær økonomi, elektrifisering, næringsutvikling og klimapolitikk.

    Lars er også hovedforfatter av en rekke rapporter for det internasjonale klimapanelet (IPCC). Han er dagsaktuell som en av 15 medlemmer av det europeiske Scientific Advisory Board on Climate Change, som gir ekspertråd for oppnåing av EU sine klimamål. Lars er særlig opptatt av energiintensiv materialindustri som stål, plast og papir.

  • Jon-Kristian Rydningen, prosjektleder for Bærekraftsløftet; et nasjonalt partnerskap mellom KS, NHO og LO.

    Bærekraftsløftet Møre og Romsdal er et regionalt prosjekt som skal støtte aktører i regionen, inkludert kommunene, med oppnåelse av FNs Bærekraftsmål. Oppgaven er å identifisere felles utfordringer og fokusområder, og skape felles møteplasser for kommune og næringsliv. Bærekraftsløftet skal være en sentral støttespiller i å løse samfunnsutfordringer, samtidig som det skal skapes større markeder for bedrifter.

    Jon-Kristian er utdannet siviløkonom fra NHH og skrev masteroppgaven sin om sirkulær økonomi. I 2016 var han trainee ved ambassaden i Kuala Lumpur i Malaysia. De siste fire årene har han jobbet i konsulentselskapet Ernst&Young med miljø- og bærekraft.

  • “Vi er til for å fremskynde verdens overgang til ansvarlig produksjon. Å bidra til bærekraft innen AM (additiv produksjon) er mer enn en plikt til å overholde lover og regler eller en mulighet til å spare kostnader. For oss er det vårt formål - et formål vi forfølger med hjelp fra kunder, leverandører, partnere, vitenskapelige organisasjoner, tilsynsmyndigheter og en rekke andre interessenter.”

    Sophia Heyl er produktspesialist i metallmaterialer og jobber på EOS sin avdeling i Åbo/Turku, Finland. Sophia vil presentere hvordan EOS gjennom 3D-printing jobber for mer bærekraftig produksjon. EOS stiller klare krav til både kunder og leverandører, der målet er å skape en ny normal hvor bærekraft gjennomsyrer alle prosesser og produkter.

  • En smakfull lunsj og tid til prating eller svare på mail.

  • I forbindelse med det internasjonale klimatoppmøtet i desember ble Norsk Hydro sin nyutviklede teknologi for å produsere utslippsfritt aluminium presentert. Norge produserer 2 % av verdens aluminium, der produksjonsteknologien har endret seg lite på 140 år. På grunn av vannkraften har norsk aluminium lavt karbonavtrykk i global sammenheng, men utslippene fra produksjonen er likevel store. Vil verdens første aluminium uten utslipp av CO2 blir produsert i Norge i 2025?

    Vi gleder oss stort til å spørre CTO i Norsk Hydro, Trude Sundset om dette. Trude har jobbet med miljø og klima i 20 år gjennom lederstillinger i selskaper som Equinor, Gassnova, Aker Horizon og siden i høst i Norsk Hydro.

  • Richard Myhre, adm. dir. i AXTech og Anette Fjeld-Hansen, prosjektdirektør i Prodtex skal snakke om det nye store testbassenget ved Norsk havromssenter som skal bidra til grønn omstilling i alle havnæringene.

  • Casebeskrivelse av Jan Rune Dalsøren, Chief Operations Officer i Metizoft og daglig leder i Metizoft Enviro.

    Metizoft i Fosnavåg har vært pionerer i utvikling av programvare for registrering av farlige materialer i maritim industri, med verft og rederier fra hele verden som kunder. Jan Rune Dalsøren er COO i Metizoft og daglig leder i datterselskapet Metizoft Enviro. Metizoft har utviklet sine produkter og tjenester parallelt med en stadig sterkere vektlegging av bærekraft i maritim bransje og kan i dag leverer live oppdatering av ESG-relaterte data fra skipet, samt en egen livssyklus-analyse av skipet fra vugge til resirkulering.

  • Ingen iKubenkonferanse uten teknologiske nyvinninger.

    Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens har iSi InSight på Åndalsnes utviklet en på alle vis mer ressursbesparende teknologi for inspeksjon av vegrekkverk. I samarbeid med NTNU og Statens vegvesen har de utviklet den nye metoden som salgs- og markedssjef Ole Alexander Eidsvold vil presentere for oss.

  • Daglig leder i Sunndal Næringsselskap, Tove-Lise Torve, leder for konkurransekraft hos NCE iKuben, Richard Schofield og forskningsrådgiver hos cCHANGE, Dina Hestad.

  • Ottar Osen er dosent, automatiseringsteknikk og nestleder med ansvar for innovasjon og bærekraft hos NTNU Ålesund.

    Bærekraft og tilhørende temaer har i mange år blitt undervist på universiteter og høyskoler som egne fag og emner. – Men blir det konkurransekraft av bærekraft dersom vi overlater dette kun til spesialistene? Nå tar NTNU bærekraft inn som tema i alle fag og tar de spesifikke bærekraftskursene av timeplanen. Dette vil Ottar Osen, nestleder ved Institutt for IKT og realfag ved NTNU Ålesund, som også er ansvarlig for innovasjon og bærekraft, fortelle mer om før han deltar i panelet vi skal ha om kompetanse.

  • Deltagere – Ottar Osen, Trude Sundset, Lars J. Nilsson, Richard Schofield, Stine Strande.

  • Casebeskrivelse av Marie Stenäng, leder for Merkevare og Kommunikasjon hos Wonderland AS.

    WondRest er det største miljøprosjektet gjennom tidene i norsk møbelindustri. Et treårig innovasjonsprosjekt med hovedmål om å halvere miljøavtrykket til en seng. Prosjektet fikk 18MNOK i støtte fra forskningsrådet og hadde prosjektdeltakere både fra SINTEF, NTNU og hele Wonderland sin verdikjede. Marie Stenäng er leder for Merkevare og kommunikasjon ved Wonderland. I prosjektet hadde hun ansvar for formidling av resultater og var også tett knyttet opp til de ulike delprosjektene.

  • Alexander jobber som prosjektleder i bio-teamet i Bellona, hvor han har ansvar for prosjekter innen bioøkonomi.

    NoMaRe, som står for Norsk Marin Restaurering er en samarbeidsplattform som styres av Bellona, med mål om å realisere storskala restaurering av tareskogen i Nord-Norge innen 2030.

  • Lys står for mellom 15-20% av verdens energiforbruk. Å redusere dette er i kjernen av Glamox sitt arbeid med bærekraft. Dette er Viktor Söderberg sitt ansvarsområde som Chief Growth Officer and Head of Sustainability. Victor og resten av Glamox går vitenskapelig til verks og har forpliktet seg til å sette seg mål basert på klimavitenskapelige kriterier gjennom det internasjonale Science-Based Targets initiative (SBTi). SBTi definerer og fremmer beste praksis for utslippsreduksjoner og netto null-mål, de gir teknisk assistanse og eksperthjelp til selskapene som setter seg mål basert på klimavitenskap og de gir bedriftene uavhengige råd og vurdering av deres klimamål.

  • Rosehagen, Molde Fjordhotell

  • Rosehagen, Molde Fjordhotel

 

Pris

Konferanse:

3 900 kr (eks mva) per person for iKuben sine deltagerbedrifter
4 500 kr (eks.mva) for eksterne

Middag:

800 kr eks mva inkl aperitiff

 
 

Eirik Norman Hansen er tilbake som konferansier

Eirik Norman Hansen ledet oss trygt og klokt gjennom fjorårets konferanse og vi er veldig glad for at han er på plass også i år!

Den prisvinnende foredragsholderen er futurist og teknologioptimist. Han er spesielt opptatt av hva teknologi betyr for mennesker, organisasjoner og samfunn, og hvordan morgendagens utvikling vil påvirke nettopp din bransje. Eirik er kjent for sine engasjerende foredrag om fremtid, arbeidsliv, teknologi og digitalisering, krydret med fersk innsikt og ny inspirasjon.

Eirik er er utdannet siviløkonom med master i teknologiledelse og har over 20 års erfaring som leder, rådgiver og forretningsutvikler. Han er tilknyttet Ideas Lab som Senior Researcher og underviser på Høyskolen Kristiania.

 
 
 
 

Innledere

 
 

 

Trude Sundset

Chief Technology Officer, Norsk Hydro

I forbindelse med det internasjonale klimatoppmøtet i desember ble Norsk Hydro sin nyutviklede teknologi for å produsere utslippsfritt aluminium presentert. Norge produserer 2 % av verdens aluminium, der produksjonsteknologien har endret seg lite på 140 år. På grunn av vannkraften har norsk aluminium lavt karbonavtrykk i global sammenheng, men utslippene fra produksjonen er likevel store. Vil verdens første aluminium uten utslipp av CO2 blir produsert i Norge i 2025?

Vi gleder oss stort til å spørre CTO i Norsk Hydro, Trude Sundset om dette. Trude har jobbet med miljø og klima i 20 år gjennom lederstillinger i selskaper som Equinor, Gassnova, Aker Horizon og siden i høst i Norsk Hydro.

 
 

 

Lars J. Nilsson

Professor i miljø- og energisystemer og leder for Institutt for teknologi og samfunn ved Lunds Universitet.

Han har i 30 år forsket på energisystemer og forskningen hans fokuserer på industriell dekarbonisering, parallelt med overganger til nye energisystemer med strategier for sirkulær økonomi, elektrifisering, næringsutvikling og klimapolitikk. 

Lars er også hovedforfatter av en rekke rapporter for det internasjonale klimapanelet (IPCC). Han er dagsaktuell som en av 15 medlemmer av det europeiske Scientific Advisory Board on Climate Change, som gir ekspertråd for oppnåing av EU sine klimamål. Lars er særlig opptatt av energiintensiv materialindustri som stål, plast og papir.

 
 

 

Sophia Heyl

Produktspesialist i metallmaterialer, EOS.

“Vi er til for å fremskynde verdens overgang til ansvarlig produksjon. Å bidra til bærekraft innen AM (additiv produksjon) er mer enn en plikt til å overholde lover og regler eller en mulighet til å spare kostnader. For oss er det vårt formål - et formål vi forfølger med hjelp fra kunder, leverandører, partnere, vitenskapelige organisasjoner, tilsynsmyndigheter og en rekke andre interessenter.”

Sophia Heyl er produktspesialist i metallmaterialer og jobber på EOS sin avdeling i Åbo/Turku, Finland. Sophia vil presentere hvordan EOS gjennom 3D-printing jobber for mer bærekraftig produksjon. EOS stiller klare krav til både kunder og leverandører, der målet er å skape en ny normal hvor bærekraft gjennomsyrer alle prosesser og produkter.

 
 

 
 

Jan Rune Dalsøren

Chief Operations Officer i Metizoft og daglig leder i Metizoft Enviro.

Metizoft i Fosnavåg har vært pionerer i utvikling av programvare for registrering av farlige materialer i maritim industri, med verft og rederier fra hele verden som kunder. Jan Rune Dalsøren er COO i Metizoft og daglig leder i datterselskapet Metizoft Enviro. Metizoft har utviklet sine produkter og tjenester parallelt med en stadig sterkere vektlegging av bærekraft i maritim bransje og kan i dag leverer live oppdatering av ESG-relaterte data fra skipet, samt en egen livssyklus-analyse av skipet fra vugge til resirkulering.

 
 

 
 

Viktor Söderberg

Chief Growth Officer and Head of Sustainability, Glamox.

Lys står for mellom 15-20% av verdens energiforbruk. Å redusere dette er i kjernen av Glamox sitt arbeid med bærekraft. Dette er Viktor Söderberg sitt ansvarsområde som Chief Growth Officer and Head of Sustainability. Victor og resten av Glamox går vitenskapelig til verks og har forpliktet seg til å sette seg mål basert på klimavitenskapelige kriterier gjennom det internasjonale Science-Based Targets initiative (SBTi). SBTi definerer og fremmer beste praksis for utslippsreduksjoner og netto null-mål, de gir teknisk assistanse og eksperthjelp til selskapene som setter seg mål basert på klimavitenskap og de gir bedriftene uavhengige råd og vurdering av deres klimamål.

 
 

 

Ole Alexander Eidsvold

Salgs- og markedssjef, iSi AS.

Ingen iKubenkonferanse uten teknologiske nyvinninger. Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens har iSi InSight på Åndalsnes utviklet en på alle vis mer ressursbesparende teknologi for inspeksjon av vegrekkverk. I samarbeid med NTNU og Statens vegvesen har de utviklet den nye metoden som salgssjef Ole Alexander Eidsvold vil presentere for oss.

 
 

 

Ottar Osen

Dosent, automatiseringsteknikk. Nestleder med ansvar for innovasjon og bærekraft, NTNU Ålesund

Bærekraft og tilhørende temaer har i mange år blitt undervist på universiteter og høyskoler som egne fag og emner. – Men blir det konkurransekraft av bærekraft dersom vi overlater dette kun til spesialistene? Nå tar NTNU bærekraft inn som tema i alle fag og tar de spesifikke bærekraftskursene av timeplanen. Dette vil Ottar Osen, nestleder ved Institutt for IKT og realfag ved NTNU Ålesund, som også er ansvarlig for innovasjon og bærekraft, fortelle mer om før han deltar i panelet vi skal ha om kompetanse.

 
 
 
 

Jon-Kristian Rydningen

Prosjektleder for Bærekraftsløftet; et nasjonalt partnerskap mellom KS, NHO og LO.

Bærekraftsløftet Møre og Romsdal er et regionalt prosjekt som skal støtte aktører i regionen, inkludert kommunene, med oppnåelse av FNs Bærekraftsmål. Oppgaven er å identifisere felles utfordringer og fokusområder, og skape felles møteplasser for kommune og næringsliv. Bærekraftsløftet skal være en sentral støttespiller i å løse samfunnsutfordringer, samtidig som det skal skapes større markeder for bedrifter.

Jon-Kristian er utdannet siviløkonom fra NHH og skrev masteroppgaven sin om sirkulær økonomi. I 2016 var han trainee ved ambassaden i Kuala Lumpur i Malaysia. De siste fire årene har han jobbet i konsulentselskapet Ernst&Young med miljø- og bærekraft. 

 
 

Marie Stenäng

Leder Merkevare og Kommunikasjon, Wonderland AS

WondRest er det største miljøprosjektet gjennom tidene i norsk møbelindustri. Et treårig innovasjonsprosjekt med hovedmål om å halvere miljøavtrykket til en seng. Prosjektet fikk 18MNOK i støtte fra forskningsrådet og hadde prosjektdeltakere både fra SINTEF, NTNU og hele Wonderland sin verdikjede. Marie Stenäng er leder for Merkevare og kommunikasjon ved Wonderland. I prosjektet hadde hun ansvar for formidling av resultater og var også tett knyttet opp til de ulike delprosjektene.


 
 
 
 

Alexander Ugland

Prosjektleder, bioøkonomi, Bellona

Alexander har akademiske bakgrunn fra NTNU hvor han tok en bachelor i biomarin innovasjon og en bachelor i markedsføring og ledelse, med spesialisering innen innovasjon og entreprenørskap. Videre har han en mastergrad fra NMBU hvor han studerte innovasjon og entreprenørskap med studieretning forretningsutvikling. Alexander har tidligere jobbet som røkter på et settefiskanlegg og kommer fra stilling som forretningsutvikler med ansvar for fiskeoppdrett i leverandørselskapet Motek. I Bellona jobber Alexander som prosjektleder i bio-teamet, hvor han har ansvar for prosjekter innen bioøkonomi.

NoMaRe, som står for Norsk Marin Restaurering er en samarbeidsplattform som styres av Bellona, med mål om å realisere storskala restaurering av tareskogen i Nord-Norge innen 2030.
Planen med NoMaRe er:

  • Etablere en bred koalisjon av partnere som jobber for å sikre at tarerestaurering blir et prioritert område i fremtidig politikkutforming​.

  • Restaurere betydelige områder for å skaffe et økt datagrunnlag knyttet til gevinster fra karbonlagring og biodiversitet​.

  • Etablere en solid kunnskapsbase for hvilke tiltak og teknologier som mest kostnadseffektivt kan bidra til marin naturrestaurering og maksimere økosystemgevinster​.

  • Øke oppmerksomhet hos politikere, og i embetsverket, omkring samfunnsgevinstene som vil kunne utløses gjennom tilrettelegging for tarerestaurering i nasjonale strategier og prioriteringer.

 

Flere iKuben-bedrifter og samarbeidspartnere vil presentere relevante caser og prosjekter på scenen og i mingleområdet. I god iKuben-tradisjon får publikum anledning til å prate sammen, gi innspill og reflektere underveis.

Ikke gå glipp av ett av årets faglige og sosiale høydepunkt for industri og næringsliv i Møre og Romsdal!

25. april 2024, fra kl 10.00 - 16.30 på Scandic Seilet Hotell, Molde.
Lunsj og forfriskninger er inkludert i billetten.