El-Watch: Sensorer og samarbeid gir mindre mikroplast i havet og effektiviserer offentlig sektor

Kjetil Halle, daglig leder i El-Watch og styremedlem i NCE iKuben. (Foto: El-Watch)

Kjetil Halle, daglig leder i El-Watch og styremedlem i NCE iKuben. (Foto: El-Watch)

Smarte sensorer fra El-Watch kan redusere mengden mikroplast i havet, bremse klimaendringer og effektivisere offentlig sektor. De er med i NCE iKuben for å bli bedre kjent med andre bedrifter, skaffe nettverk og kunnskap.

Fakta om El-Watch

 • Leverer energieffektive, trådløse sensorer til kjøretøy, fartøy, industrielle prosesser, maskiner og bygg. Kunder innen prosessindustri, maritim sektor, bilindustri, vann- og avløpssektoren og energibransjen.
 • Stiftet i 2002
 • Antall ansatte: 13
 • Kontor i Rindalen og Trondheim
 • Medlem av iKuben siden 2015

 • el-watch.com

  Publisert 25. mars 2019

  El-Watch lager små, robuste trådløse sensorer som måler tingenes tilstand der tingene er, og gjør disse dataene tilgjengelige for operatører og beslutningstagere. Siden de har tatt i bruk en del data for å styre og utvikle elektronikken, har de blitt skikkelig gode på håndtering av store datamengder også.

  Digitalisering og bærekraft er viktige tema for Kjetil Halle, daglig leder i El-Watch og styremedlem i NCE iKuben. Løsningene og produktene de lager er i tråd med FNs bærekraftsmål.

  Hva er forbindelsen mellom digitalisering og bærekraft i offentlig og privat sektor?

  – Infrastruktur, produksjon og bygninger blir mer og mer komplekse. Operatører får etterutdannelse og datamaskiner får mer og mer regnekraft, men uten gode fakta kan man være så smart man vil – avgjørelser blir gjetting og forbedringspotensialet forblir uforløst. Trådløse sensorer og IoT (tingenes internett) er en ny verktøykasse for å få oversikt over tingenes tilstand. Sensorer leverer fakta som sørger for at kloke mennesker som jobber med avanserte maskiner og systemer blir i stand til å ta raskere og bedre avgjørelser. Og det sparer tid, penger, energi og miljø, sier Kjetil Halle.

  Smartere avgjørelser, uavhengig av bransje

  Sensorene fra El-Watch kan måle temperatur, trykknivå og fortelle om ventiler, dører eller porter er åpne eller lukket. Snart lanseres en sensor som kan måle vibrasjoner, noe som har vært etterspurt av industrien lenge. Den kan varsle uregelmessigheter på motorer og lager, for eksempel. Slik reduseres tid som går med til til manuelle og visuelle kontroller.

  Dataene sendes fortløpende og trådløst via sikre skyløsninger. Beslutningstagere får et større datagrunnlag, presentert på en visuell måte. Tydeligere premisser fører til bedre avgjørelser basert på oversikt, trygghet og innsikt.

  Smarte sensorer på rett sted er vinn-vinn for både økonomi og milljø. Fra hovedkontoret i Rindalen i Trøndelag samarbeider El-Watch med store aktører som Volvo, GKN Aerospace, Hydro, Elkem, Pipelife og Sandvik Teeness, i tillegg til kommuner og mindre virksomheter.

  Med El-Watchs Neuron sensor er det enkelt å ha oversikt over temperaturendringer i for eksempel en produksjonslinje eller i en vannpumpestasjon. Selve sensoren er omtrent på størrelse med en fyrstikkeske. (Foto: El-Watch)

  Med El-Watchs Neuron sensor er det enkelt å ha oversikt over temperaturendringer i for eksempel en produksjonslinje eller i en vannpumpestasjon. Selve sensoren er omtrent på størrelse med en fyrstikkeske. (Foto: El-Watch)

  Sensorer bidrar til mindre mikroplast i havet med hjelp av Volvo

  Sensorene produserer ikke fornybar energi selv, og renser heller ikke vann, planter trær eller plukker plast. Hvorfor er sensorer miljøvennlige, og hvordan kan de bremse klimaendringer og redusere forurensning?

  – El-watchs sensorer bidrar til FNs bærekraftsmål på flere måter. Den største kilden til mikroplast i Norge er fra trafikk, bildekk spesielt. Sensorene vi lager til dekk måler trykknivå og tilstand, og rapporterer dette til eieren og eventuelt verksted. Mindre dekkslitasje fører til at mindre mikroplast slites av dekkene, drivstofføkonomien blir bedre, og vi får dermed mindre utslipp. Volvo er vår største kunde på dette, og de har et stort internasjonalt prosjekt og fokus på klimaendringer. Nå går produksjonen av disse sensorene hos oss for fullt, og første levering blir løpet av første kvartal 2019, sier Halle.

  Les om Volvos internasjonale satsing for å bremse klimaendringene: How Volvo is leading on climate change (Climatesavers.org)

  Vann- og avløp er et annet område der de små sensorene bidrar til å utrette store ting.

  Det viktige vannet og digitalisering av offentlig sektor

  God infrastruktur for vann er livsviktig, og Halle forteller at El-Watch jobber tett med offentlig sektor.

  – Klimaendringene fører allerede nå til problemer med overvann som går utenfor de løpene de skal gå, og da går de urenset rett i havet. Vi har samarbeid med vann- og avløpsetatene i flere kommuner. Sensorene passer på folk, dyr, kostbart utstyr og råstoff i utsatte og krevende miljøer. De er solide og utviklet for å tåle en trøkk, sier han, og fortsetter:

  – Vi må se nytteverdi og behov, ikke bare digitalisere for digitaliseringens skyld. Vi må ha bedre kvalitet, effektivitet og bærekraft, både i næringslivet og i offentlig sektor. Mindre manuelt arbeid gjør at vi frigjør tid og hjernekraft og kan løse mer utfordrende problemer, sier Halle.

  Sensorovervåking av pumpestasjon for vannforsyning. Sensorene montes på eksisterende utstyr, samler data om temperatur og trykk på vannet inn og ut av pumpestasjonene og visualiserer dette for operatører og beslutningstagere. (Foto: El-watch)

  Sensorovervåking av pumpestasjon for vannforsyning. Sensorene montes på eksisterende utstyr, samler data om temperatur og trykk på vannet inn og ut av pumpestasjonene og visualiserer dette for operatører og beslutningstagere. (Foto: El-watch)

  Digitalisering av både offentlig og privat sektor pågår for fullt, og er noe vi må gjennom hvis vi skal klare det store skiftet vi står ovenfor. Samarbeid er avgjørende, og årsaken til at klynger finnes og har effekt.

  Hvordan vil du beskrive NCE iKuben?

  – Som en kjempefin arena for å bli kjent med andre bedrifter, skaffe nettverk og kunnskap. Det at klyngen er tverrfaglig gir spesielt stor verdi, da kunnskap blir overført mellom bransjer. Tilknytningen til Protomore og ha workshops i laben er også verdifullt for oss, avslutter Kjetil Halle, daglig leder i El-Watch og styremedlem i NCE iKuben.

  Les mer

  Slik blir du deltager i NCE iKuben

  Del gjerne denne saken med nettverket ditt: