Axbit: Samarbeid om kunstig intelligens ga nye muligheter for industri og akademia

Vebjørn Heggdal, daglig leder i Axbit. (Foto: iKuben)

Vebjørn Heggdal, daglig leder i Axbit. (Foto: iKuben)

Da oljenedturen kom, måtte programvareleverandøren Axbit se seg rundt etter nye kunder. Et forskningsprosjekt innen kunstig intelligens med regional industri og akademia ble en viktig del av snuoperasjonen.

Publisert 3. januar 2019.

Kunstig intelligens har potensiale til å effektivisere industrien betraktelig. Men hvordan utvikle og teste slike løsninger i praksis? Fem iKuben-bedrifter gikk sammen om et forskningsprosjekt som førte til nye tjenester og innsikt som kan bidra til å løfte hele regionen.

Fakta om Axbit

 • Leverer skreddersydd programvare, VR, AR, dataanalyse, maskinlæring innen et vidt spekter bransjer.
 • Stiftet i 2010
 • Antall ansatte: 20
 • Kontorer i Molde og Gdansk, Polen

 • www.axbit.com

  Maskinlæring gir bedre business

  Forsknings- og utviklingsprosjektet “Automatisert tilstandskontroll av kritiske objekter i industriell sammenheng ved hjelp av maskinlæring” ble gjennomført i 2017. FoU-prosjektet var et samarbeid mellom iKuben-deltagerne Axbit, Høgskolen i Molde, Møreforskning, Brunvoll og Axess, og ble støttet av Forskningsrådets regionale forskningsfond.

  – Prosjektet ga veldig mye kunnskap for alle involverte miljø. Som en liten bedrift trengte vi støtte fra Forskningsrådet for å kunne sette oss inn i slik teknologi for å løfte virksomheten vår. Maskinlæring var et ganske nytt satsningsfelt for oss, og vi var avhengig av et sånt prosjekt, sier Vebjørn Heggdal, daglig leder i Axbit.

  Å tydeliggjøre hva som var mulig både med programvare og med fysiske installasjoner var en viktig del av prosjektet.

  Smart bildegjenkjenning for bedre HMS og lønnsomhet

  Hovedmålet var å lære mer om bildegjenkjenning av kritiske objekter i bedriftenes industrielle miljø.

  Maskinlæring kan brukes for eksempel til å kjenne igjen bolter, skruer og ulike overflater på foto og video. Deretter kan maskinene læres til å avgjøre hvor mye rust eller korrosjon det er på de ulike delene ut fra farge og form.

  Brunvoll og Axess fikk brukt maskinlæring for å se om de kunne avdekke henholdsvis sveisefeil i sanntid, og kategorisere korrosjon i heterogene stålstrukturer. Dette kan føre til store besparelser, siden manuelt arbeid med kvalitetskontroll er tidkrevende og ofte foregår i utfordrende miljø. Axbit bidro med sin kompetanse på analyse av store datasett og brukergrensesnitt.

  Deltagerne fikk god nytte av innsatsen i prosjektet. Axbit forsterket kompetansen på maskinlæring og dataanalyse, Axess tar med seg innsikt fra prosjektet inn i strategien sin for 2019. Brunvoll fikk en meget nyttig kvalitetskontroll på sveiseroboter. Høgskolen i Molde fikk et boost for viktigheten av å fokusere på maskinlæring, som igjen kan føre til gode ringvirkninger med tanke på kompetanse og rekruttering i Midt-Norge og Vestlandet.

  – Nå som vi har fått testet med industrien og fått gode resultat, har vi et mye bedre bilde av hva vi kan få til her i regionen, sier Erik Aa, markedssjef i Axbit.

  Han ser lyst på fremtiden. Prosjektet førte til at de nå tilbyr den nye tjenesten dataanalyse og maskinlæring til sine kunder i et stort spekter av bransjer.

  – Etter FoU-prosjektet fikk vi oppdrag fra CreateView, som vil bruke maskinlæring for å effektivisere driften. De driver innovativt og teknologidrevet innen akvakultur. Potensialet for å selge og ta i bruk dataanalyse og maskinlæring er enormt, og vi har kontakt med flere bedrifter som spør hva vi kan gjøre, sier Aa.

  Saken fortsetter etter videoen.

  Åpenhet og deling

  Axbit har valgt å bruke mer og mer åpen kildekode i sitt arbeid. I forskningsprosjektet trakk de kunnskap fra åpne rammeverk fra gigantene i Silicon Vally.

  – Vi har brukt Tensorflow, Googles fritt tilgjengelige maskinlæringsplattform i kombinasjon med rammeverk fra de store aktørene som Facebook og Amazon. Å kunne bruke rammeverk basert på åpen kildekode for å bygge videre er viktig, det hadde tatt alt for lang tid å gjøre alt selv, sier Heggdal.

  Deling og samarbeid, fokus på digitalisering og muligheten til å jobbe med konkrete prosjekter i bedrifter, er noen av grunnene til at de er med i klyngen.

  – Vi er med i NCE iKuben fordi det handler om felles krysningspunkt, samarbeid og deling, sier Heggdal.

  (Saken fortsetter under videoen.)

  – Vi bruker ny teknologi for å digitalisere, automatisere, effektivisere – alle disse fine ordene der – i bedrifter. Å finne de konkrete prosjektene og de lavthengende fruktene i bedriftene for å hjelpe dem i digitaliseringsløpet er avgjørende, sier han.

  – NCE iKuben er en utrolig fin arena, en nøytral grunn for å bli kjent med bedrifter i regionen. Vi ønsker å skape verdi ute hos kundene, vi driver ikke med masete “støvsugerselging”. Det er viktig for oss å kunne løse behov folk har, og skape verdi på tyngre, mer komplekse løsninger, avslutter daglig leder Vebjørn Heggdal.

  Les mer om Axbits prosjekter

  Automatisert tilstandskontroll av kritiske objekter i industriell sammenheng ved hjelp av maskinlæring - FoUI-prosjektets nettsted

  Maskinlæring - Axbit.no

  En-sides populærvitenskapelig sammmendrag av prosjektet av Steinar Kristoffersen, rektor ved Høgskolen i Molde (.pdf)

  Tar offshoreriggen inn på kontoret - Romsdals budstikke (åpen for alle)

  Tar med seg ekspertisen hjem igjen - Romsdals Budstikke (krever abonnement)

  Presenterer belysning med VR - Romsdals Budstikke (krever abonnement)
  Slik blir du deltager

  Se alle deltagerne i NCE ikuben

  Del denne artikkelen på sosiale media: