Skal vi sitte stille i båten?

Når det brygger opp til uvær, er ikke alternativet å sitte stille i båten. Flere undersøkelser i det siste viser at norske ledere og bedrifter velger nettopp å sitte helt stille. De ser at digitaliseringen er i ferd med å forvandle samfunnet, men mener at det ikke kommer til å gå ut over dem. iKuben har laget en kort film som utfordrer denne holdningen.

TV-2 sjefen Olav T. Sandnes er en av medieindustriens mange hardt prøvede ledere for tida. 177 ansatte må gå fra TV2, og Sandnes peker på én hovedgrunn til dette: Økonomisk krise som følge av digitalisering og endrede forretningsmodeller. Sagt på en annen måte: Kundene er ikke interessert i TV slik det var, der TV-kanalen skal bestemme hva vi kan se, og når vi skal se det. Det lineære TV er ikke framtida, strømmetjenester som Netflix er i ferd med å overta, og TV2 må endre sin forretningsmodell til å handle mer om strømming via TV2 Sumo.

– Vi har sittet for stille for lenge. Mens vi slo hverandre i hodet i vår lille andedam i kampen om fordelingen av pengene, kom Netflix inn uten forvarsel og etablerte seg som Skandinavias største strømmeleverandør, sier Olav T. Sandnes til Dagens Næringsliv.

Angår dette oss?
iKubens leder roper tydelig “varsko her!” til sin klynge.

– Det blir for enkelt å avskrive denne utviklingen som et fenomen som bare rammer forbrukermarkedet, slik jeg hører enkelte argumenterer med, sier Hilde Aspås. Hun viser til en analyse gjort av Deloitte:

– Analysen av hvilke bransjer som blir rammet, når det skjer og hvor hardt det skjer, er skremmende treffsikker. Der ser vi at medieindustrien og de finansielle industriene rammes hardest og først. Det skjer akkurat nå. Så vil utviklingen slå inn for fullt i det vi kaller for tradisjonell industri de neste to årene, sier Aspås.

– Vi kan ikke ta sjansen på å sitte stille i båten, selv om vi ikke vet helt nøyaktig hva som skjer og når det skjer, sier hun.

 

Filmen “Sitte helt stille i båten” er laget for iKuben av Studio400 i Kristiansund. Opptak og regi: Heine Schjølberg. Manus: Arild Hoksnes.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Fyll inn din e-postadresse så holder vi deg oppdatert på alt som skjer i iKuben

Sponsorer

Sertifiseringer

sertifisering